Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Zrínyiek a haza szolgálatában”

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kertész László |  2020. október 27. 14:13

A 400 éve született költő, hadvezér és államférfi, Zrínyi Miklós emléke előtt tisztelegtek egy izgalmas kiállítással Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (NKE HHK) október 27-én, kedden. Az idei Zrínyi-emlékév kiemelt kari programjaként megvalósult tárlatot Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is megtekintette.

Pát Zrínyi kiállítás KLAC3825

A „Zrínyiek a haza szolgálatában” című kiállításon 16-17. századi rézkarcok, színezett rézmetszetek, portrék, térképek és régészeti leletek között kalauzolta végig a látogatókat, prof. dr. Padányi József vezérőrnagy, egyetemi oktató, a Zrínyi-kutatások egyik meghatározó alakja. A tábornok magángyűjteményének legszebb darabjait is az érdeklődők elé tárta, tovább bővítve ezzel a korszak és Zrínyi Miklós életének tárgyiasult leírását.

Pát Zrínyi kiállítás KLAC3890

A látogatók 24 darab korabeli metszeten csatajeleneteket, várakat és portrékat látva ismerkedhettek meg a Zrínyiekhez köthető eseményekkel és személyekkel. A kiállítás fontos részei azok a leletek, amelyek a Zrínyi-Újvár feltárása során kerültek elő. Látható még a tárlaton a szigetvári Zrínyi Miklós Bécsben őrzött szablyájának hiteles másolata is. A tárlat bemutatja az elmúlt 15 év kutatásainak publikációs tevékenységét is: angol, magyar és horvát nyelvű folyóiratokkal és könyvekkel találkozhattak a látogatók.

Pát Zrínyi kiállítás KLAC3897

A kiállításon dr. Pohl Árpád dandártábornok, az NKE HHK dékánja és dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka mellett részt vett Gaal Gergely a Zrínyi-emlékév főszervezője és Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke is. A tárlat november 18-ig látogatható a Hungária körúti campus II. épületében, a kari könyvtár folyosóján.

GALÉRIA