Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A forradalomra emlékeztek Szarajevóban

Szöveg: Csincsi Beatrix főhadnagy | Fotó: Bonta Dániel hadnagy |  2020. október 27. 13:41

Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg Bosznia-Hercegovinában, a szarajevói NATO- és EUFOR parancsnokságok egyéni beosztásaiban szolgálatot teljesítő magyar katonák, valamint az MH EUFOR Kontingens tagjai az 1956-os eseményekről.

IMG_0187kicsi

Az október 22-én megtartott megemlékezésen – mások mellett - jelen volt dr. Pósa Krisztián, Magyarország bosznia-hercegovinai nagykövete, Baráth Ernő dandártábornok, az EUFOR parancsnokság törzsfőnöke, valamint Csuka József ezredes, a NATO parancsnokság törzsfőnöke.

Pósa Krisztián köszöntőjében kiemelte: az 1956-os forradalom történelmünk azon ritka pillanatai közé tartozott, amikor szinte az egész ország egy emberként lépett fel egy közös ügy érdekében. A nagykövet köszönetét fejezte ki a Bosznia-Hercegovinában szolgáló magyar békefenntartóknak elkötelezettségükért és helytállásukért.

IMG_0183kicsi

Szabó József százados ünnepi beszédében hangsúlyozta: 1956. október 23-a az ember, a lélek, az ifjúság, a nemzet forradalma volt. Nemcsak Budapest, hanem a vidék forradalma, a város, a falu forradalma is. Az itt élőkben a bizalom, a remény táplálta az emberek lelkesedését, hogy Európa és a nagyvilág nem hagy cserben minket, mellénk áll.

Az állománygyűlésen Baráth Ernő dandártábornok és Nagy Attila alezredes, a kontingens parancsnoka elismeréseket adott át tizennégy katonának a külszolgálat teljesítése során tanúsított átlagon felüli, kiemelkedő munkájuk, példamutató tevékenységükért.

GALÉRIA