Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zsoldossereget toborzó volt német katonákat kapcsoltak le terrorizmus gyanújával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. október 22. 20:22

Őrizetbe vették a német hadsereg (Bundeswehr) két korábbi tagját, akiket terrorszervezet létrehozásának kísérletével gyanúsítanak – közölte a szövetségi ügyészség Karlsruhében. A két gyanúsítottat a rendőrség különleges erői fogták el Münchenben és Breisgau-Hochschwarzwald járásban a kora reggeli órákban. Mindketten német állampolgárok.

Az ügyészség szerint 2021 elején határozták el, hogy a vezetésük alatt korábbi katonákból és rendőrökből 100–150 fős zsoldoshadsereget alakítanak ki. Fejenként 40 ezer eurós havi bevételre számítottak. Az egyik gyanúsított hét emberrel már fel is vette a kapcsolatot. Az ügyészség úgy tudja, hogy a zsoldosokkal a jemeni polgárháborúba akartak beavatkozni, hogy kikényszerítsék a béketárgyalásokat az Irán támogatását élvező, síita húszi felkelők és a nemzetközileg elismert kormány között. A műveletet reményeik szerint Szaúd-Arábia finanszírozta volna. Meg is próbálták felvenni a kapcsolatot a szaúdi kormánnyal, de az ügyészség szerint nem jutottak eredményre, nem kaptak választ a megkereséseikre.

A nyomozók Münchenben és a baden-württembergi Calwban tartottak házkutatást a két férfi lakásán, emellett négy másik ember lakóhelyét is átkutatták, akik egyelőre nem gyanúsítottak az ügyben. A bíróság szerdán dönt a gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról.