Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2022. február

2022. február 11. 9:07

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

Biztos alapokon

Még mindig csak a sikeresen megkezdett Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program első harmadában járunk, így 2022-ben tovább kell haladnunk a megkezdett úton – mondta lapunknak adott interjújában Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a középpontban továbbra is az ember, a katona áll, a haderő keresi az elkötelezett, lojális, a haza védelme iránt érdeklődő fiatalokat, ugyanakkor nem feledkezik meg a nyugállományúakról sem.

 

SEREGSZEMLE

Lángok között

Az Alap Altiszti Tanfolyam kiképzési rendszerének egyik jellegzetessége, hogy a résztvevők élménydús foglalkozások közepette sajátíthatják el a katonai szolgálat, illetve a jövőbeni beosztásaik ellátásához szükséges ismereteket.

Nyomáspróba

A NATO vezetésével működő koszovói nemzetközi erő, a KFOR (Kosovo Force) kötelékében már a kezdetek óta, vagyis 1999-től részt vesz a Magyar Honvédség, hiszen a Nyugat-Balkán biztonsága, a térség békéje kiemelt jelentőségű hazánk számára. A misszióra történő felkészülésről és a békefenntartói feladatokról az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Lövészzászlóalját irányító Rácz Szabolcs alezredessel, az MH KFOR Kontingens 26. váltásának tervezett parancsnokával beszélgettünk.

Biztonság és stabilitás

Idén január 20-án, Szarajevóban került sor az EUFOR parancsnoki beosztásának átadás-átvételi ünnepségére: az osztrák Alexander Platzer vezérőrnagyot honfitársa, Anton Wessely vezérőrnagy váltotta a misszió élén. Ebből az apropóból idézzük fel az Európai Unió immár 18 éves múltra visszatekintő balkáni küldetésének történetét.

 

FÓKUSZBAN

Lopakodók

A fizikai és a mentális felkészültség mellett alapos matematikai ismeretekkel is rendelkezniük kell a Magyar Honvédség leendő mesterlövészeinek, akik számára a közelmúltban ért véget a hathetes szakmai kiképzés a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál.

Nem hibázhatnak

A hollywoodi akciófilmekkel ellentétben a mesterlövészek élete nem csupa tűzharc és fegyverropogás. Sőt, ha visszalőnek rájuk, akkor már nagy lehet a baj…

Rekorddöntők

Sir Joseph Whitworth 1857-ben tesztelt puskájával 500 méterről is halálos lövést lehetett leadni. Ez akkoriban egyedülálló teljesítménynek számított, miként az is, hogy a jelenkor egyik legkorszerűbb mesterlövészfegyverével, a McMillan TAC–50-essel megközelítőleg hétszer nagyobb távolságról semmisítette meg ellenségét egy kanadai specialista Irakban.

 

HÁTORSZÁG

Csokoládékatona

Csokoládékatona – édes pillanatok a Nagy Háborúból címmel nyílt időszaki kiállítás Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A 2022. május elsejéig látogatható tárlat főként az első világháborúra fókuszálva mutatja be a csokoládé történetét, vagyis azt, hogy miként lett a Közép-Amerikát leigázó spanyolok által „mosléknak” nevezett azték kakaóból az „istenek eledele” és a katonák csemegéje.

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2021. december 24. és 2022. január 21. között beérkezett adatok alapján állított össze az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége. Hírt adunk továbbá az egykor a 7. önálló légvédelmi rakétaezredet irányító Illés László nyugállományú ezredes temetéséről.