Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2022. január

2022. január 14. 14:44

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

NAGYVILÁG

Irány Afrika!
Az afganisztáni misszió után a Magyar Honvédség ismét a világ egyik „forró” térségébe készül: a tervek szerint egy 80 fős kontingens 2022 első negyedévétől Afrikában, a Szahara déli részén elterülő Száhel-övezetben (valószínűleg mindenekelőtt Maliban) tevékenykedne a francia Barkhane-művelet fennhatósága alatt működő Task Force Takuba keretében.

 

SEREGSZEMLE

Értékmegőrző
Szentmihályi úti laktanyájukban a honvédségi tűzszerészek több ezer, oktatási célra hatástalanított robbanóeszközt őriznek, melyek között számos különleges, illetve ritka példány is akad. Kelemen Ferenc főtörzsőrmester, első osztályú tűzszerész, kiképző altiszt ezek közül mutatott meg magazinunknak tízet – illetve egy bónuszdarabot.

 

FÓKUSZBAN

Felhők között
A magyar katonai ejtőernyőzés kezdetét Boksay Antal hadnagy (később főhadnagy) 1918. március 23-án végrehajtott ugrásához kötjük. Mai ismereteink szerint ő volt az első honfitársunk, aki egy repülőgépből önként – nem vészhelyzetben – kiugrott és épségben földet is ért, bizonyítva ezzel, hogy az ejtőernyő képes életet menteni. Történelmi tette előtt tisztelegve tartják fegyvernemi napjukat minden év március 23-án a Magyar Honvédség ejtőernyősei.

Ejtőernyős-iskola
Több mint két évtizede képzik az ejtőernyős-katonákat, illetve készítik fel egy esetleges veszélyhelyzet kezelésére a honvédségi légi járművek hajózóit az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Speciális Ejtőernyős Kiképzőcsoportjának oktatói.

Ahány ház…
Bizonyos speciális küldetések sikeres végrehajtása érdekében váratlanul, gyorsan és a lehető legbiztonságosabb körülmények között kell alegységeket, csoportokat, katonákat eljuttatni a távoli műveleti területre. Az egyik legcélszerűbb megoldás erre a légi szállítás, az ejtőernyős dobás.

Felelősségük teljes tudatában
A jelenleg rendszeresített valamennyi katonai körkupolás ejtőernyő, mentőernyő és légcellás tartalékernyő hajtogatását kizárólag az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Speciális Ejtőernyős Kiképzőcsoportjának erre a feladatra kiképzett tagjai végezhetik. A csapatszintű javításhoz szükséges képességgel és szakszolgálati engedéllyel viszont a Magyar Honvédség állományában csupán négy szakember rendelkezik. Ők a riggerek; közülük hárman szolgálnak a helikopterbázison.

Akadályverseny
Tartalékos kerettel vett részt a 2021. november 18–30. között megrendezett 44. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságon a Magyar Honvédség válogatottja, hiszen a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások miatt ketten el sem utazhattak Katarba, ahol az időjárási körülmények is megnehezítették a résztvevők dolgát. A csapat szereplése ennek fényében elismerésre méltó: a célba ugrás versenyszám harmincöt nemzetet számláló mezőnyében a tizenötödik helyen végeztek.

 

HÁTORSZÁG

Közérdekű
Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2021. november 22. és december 23. között beérkezett adatok alapján állított össze az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége.