Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2022. november

2022. november 11. 11:42

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

Kettős ünnep

Az önkéntes katonai szolgálatot vállaló közel kétszázötven fiatal tett ünnepélyes esküt az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár alakulóterén 2022. október 15-én. A ceremónián – amelyen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is – bemutatták és átadták a hazánk számára gyártott első Lynx gyalogsági harcjárművet.

 

SEREGSZEMLE

Mesterkurzus

Második alkalommal adott otthont hazánk az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) Helikopter Harcászati Oktatói Tanfolyamának (Helicopter Tactics Instructors Course – HTIC). A szakterület legmagasabb fokú szakmai felkészítéseként jegyzett kiképzési esemény helyszínét és lebonyolításának feltételeit ezúttal is az MH Pápa Bázisrepülőtér biztosította.

Közös nevezőn

Többnemzeti búvárgyakorlatot tartottak hazánkban: az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred által szervezett Clearance Diver 2022 keretében magyar, belga és litván katonák merültek a Dunában, valamint a kőbányai pincerendszer vízzel elárasztott részein.

Cél: a túlélés

Sikerrel teljesítette a SERE (Survival, Evasion, Resistance and Escape – túlélés, elkerülés, ellenállás és menekülés) néven ismert speciális tanfolyamot az MH Altiszti Akadémia két katonája. A finnországi képzésen bizonyító M. B. hadnagy, illetve a svédországi kurzust elvégző Sz. D. zászlós a felkészítések során szerzett tapasztalatait osztotta meg magazinunkkal.

Fegyvertelen katonák

Negyvenegyedik alkalommal szervezett nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyamot (International Military Observer Course – IMOC) a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ. A közelmúltban zárult háromhetes felkészítés talán legeseménydúsabb mozzanatát, a járőrgyakorlatot a német hadsereg ENSZ Kiképző Központjának parancsnoka is megtekintette.

Bakonyi golyózápor

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kijelölt állománya szárazföldön, a Magyar Honvédség központi gyakorló- és lőterén hajtott végre éleslövészetet az aknamentesítő hadihajók PAV–1 és PAV–4 típusú légvédelmi gépágyúival.

 

FÓKUSZBAN

Gördülő ellenállás

A 21. század kihívásainak megfelelő szárazföldi harcjárművek tervezése, és ezzel párhuzamosan a hidegháború idejéből származó eszközpark cseréje már évekkel ezelőtt megkezdődött, ám ezt a folyamatot felgyorsította az orosz–ukrán háború. A konfliktus alakulását a világ fegyvergyártó cégei is folyamatosan nyomon követik, hogy az ott szerzett tapasztalatokat felhasználhassák a közeljövő haditechnikai fejlesztéseinél.

Generációváltás

A légierő mindig is élen járt a modern technológiák alkalmazásában, kifejlesztésében. Napjainkra ugyanakkor már olyan összetett és költséges lett ez a tevékenység, hogy akár több mint 20 évig is eltarthat például egy generációs ugrást jelentő, teljesen új repülőgép megtervezése, tesztelése és a gyártás megszervezése.

Páros verseny

Kisebb, a korábbi változatoknál nehezebben észlelhető, minden eddiginél pontosabb csapásmérésre képes és távolabbi célpontok ellen is hatékony hadihajók – ez az irány rajzolódik ki, ha a következő évtizedek haditengerészeti fejlesztéseit vesszük górcső alá. A modernizáció tekintetében a tempót két ország, az Amerikai Egyesült Államok és Kína diktálja, s persze hozzájuk köthető a legyártott úszóegységek nagyobb hányada is.

 

HÁTORSZÁG

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2022. szeptember 28. és október 26. között beérkezett adatok alapján állított össze az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége. Hírt adunk továbbá az Országos Haditorna Verseny Pest megyei döntőjéről.