Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2023. január

2023. január 19. 14:56

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

NAGYVILÁG

Légi roham

A Hollandiában megrendezett Falcon Autumn 2022 elnevezésű helikopteres gyakorlaton három nemzet (a házigazdák mellett Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok) mintegy ezer katonája és összesen 37 forgószárnyas légi járműve vett részt.

 

SEREGSZEMLE

Terepfoglalkozás

2022 végén újabb tábori kihelyezési hétre került sor a Bakonyban, ahol az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái egyebek mellett különböző fegyverfogásokat sajátítottak el, gyakorolták a nyitott objektum és helyiségeinek megközelítését, továbbá túlélő foglalkozásokon vettek részt.

Hiúzok Táborfalván

A KF41 Lynx (Hiúz) típusú gyalogsági harcjárművel tartott több hetes vezetési gyakorlatot a múlt év végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kijelölt állománya Táborfalva térségében.

 

FÓKUSZBAN

Katlancsata

A sztálingrádi csatát a második világháború legjelentősebb összecsapásai között tartjuk számon. A Volga partján fekvő város birtoklásáért 1942/43 fordulóján lezajlott küzdelemben az alig egy évvel azelőtt még a teljes összeomlás határán álló szovjet hadsereg legyőzte a németeket, végleg magához ragadva ezzel a kezdeményezést a keleti hadszíntéren.

Doni tragédia

A Sztálingrádért vívott csata végső szakaszában a Don folyónál álló magyar királyi 2. honvéd hadsereget is súlyos támadás érte. 1943. január 12. fekete napként vonult be a hadtörténelmünkbe: a megfelelő minőségű és számú páncélelhárító fegyver, illetve harckocsi nélkül, továbbá a vontatóeszközök hiánya miatt mozgásképtelen tüzérséggel a katonák nem tudtak sokáig ellenállni a támadás súlypontjain túlerőben levő szovjet csapatok offenzívájának.

Könnyű léptekkel

A kegyetlen észak-afrikai környezetben közel három éven keresztül zajlott váltakozó sikerrel a szövetségesek és a tengelyhatalmak erőinek küzdelme. A csúcspontot az 1942 őszén vívott el-alameini csata jelentette, amely megfordította a háború menetét a sivatagi hadszíntéren.

Fordul a kocka

A Csendes-óceáni hadszíntéren a valódi fordulópontot a Guadalcanal birtoklásáért 1942. augusztus 7-től fél éven át vívott csata jelentette, hiszen a japánokkal szemben ekkor került végérvényesen az amerikaiak kezébe a kezdeményezés. Ugyancsak ez az összecsapás foszlatta szét mindörökre a császári szárazföldi haderő legyőzhetetlenségének mítoszát, melyet a második világháború kezdeti hónapjaiban aratott szédületes harci sikereik teremtettek meg.

 

HÁTORSZÁG

Futólépés

Az MH Nagysándor József 51. Híradó és Vezetésbiztosító dandár katonái közül a szolgálati idejükön túl többen is komoly sporttevékenységet folytatnak. Közéjük tartozik Boros Melinda százados, a hadműveleti főnökség tervezőtisztje, aki ma már főleg futóversenyeken indul, de korábban triatlonban is remek eredményeket ért el.

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2022. november 26. és december 30. között beérkezett adatok alapján állított össze a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége. Hírt adunk továbbá arról, hogy a Somogy megyei Nagybajom külterületén, mezőgazdasági munkák során mintegy 360 kilogrammnyi második világháborús robbanóeszköz került elő, melyet a honvédség tűzszerészei elszállítottak.