Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lövészet összetett feladat, sok múlik a koncentráción

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kertész László |  2023. január 19. 13:26

Speciális lövészversenyt rendeztek még tavaly decemberben a Honvéd Kadét Programban résztvevő középiskolák kadétjai számára. Az airsoft szituációs verseny célja az volt, hogy a fiatalok honvédelmi ismeretei bővüljenek, mivel a haditechnikai eszközeiben modernné váló, hi-tech hadseregnek jól felkészített, képzett, hazájához hű és elkötelezett honvédekre van szüksége. A verseny díjátadóját január 18-án tartották Szentendrén, az MH Altiszti Akadémia Görgey Artúr lakanyájában.

Honvédelmi Airsoft Szituációs Lövészverseny eredményhirdetés  KLAC7305

Az 5. Honvédelmi Airsoft Szituációs Lövészversenyen a Honvéd Kadét Programban résztvevő középiskolák kadétjai indulhattak; összesen 23 tagintézmény több mint négyszáz tanulója mérette meg magát. A szerdai, szentendrei eredményhirdetésre azok kaptak meghívást, akik egyéni vagy csapatszinten dobogós helyezést értek el.

A honvédelmi nevelés és a Honvéd Kadét Program célja, hogy olyan tudást és attitűdöt közvetítsen a fiatalok felé, amellyel képessé válhatnak mind érzelmileg, mind fizikailag és szellemileg a haza védelmére. További kiemelt jelentőséggel bír, hogy a középfokú tanulmányokat honvédelmi ismeretekkel kiegészítve minél több fiatalban felkeltse az érdeklődést a tiszti-altiszti pálya, illetve a szerződéses szolgálati forma iránt.

Honvédelmi Airsoft Szituációs Lövészverseny eredményhirdetés  KLAC7301

„Évek óta figyelemmel kísérem a rendezvénysorozatot, mindig nagy öröm számomra, ennyi fiatal arcot és sugárzó szempárt látni. Olimpiai bajnokok, világ- és Európa-bajnokok jelenlétében nagy dolog ilyen díjakat átvenni” – mondta az eredményhirdetésen dr. Sticz László vezérőrnagy. Az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka kiemelte: a ZEN Rendészeti Sportegyesület jóvoltából a kadétok olyan helyszínen versenyezhettek, amely minden igénynek eleget tesz. Ezért a szituációs feladatok során olyan képességeikkel ismerkedtek meg a növendékek, amelyek eddig talán saját maguk számára is ismeretlenek voltak. A lövészet rávilágított arra: egy adott szituációban az a fontos, hogy minél gyorsabban és a lehető legpontosabban hozzon döntést az ember.

Honvédelmi Airsoft Szituációs Lövészverseny eredményhirdetés  KLAC7284

A rendezvényen dr. Nébald György, Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke úgy fogalmazott: a szövetség már hat éve működik, s nemcsak eszközökkel, hanem pályázatokkal és szervezett versenyekkel is segíti a kadétprogramot. Hozzátette: a lövészet nagyon összetett feladat, a koncentráción nagyon sok múlik.

A díjátadót követően Lőrincz Tamás főtörzsőrmesterrel, az MH Sportszázad olimpiai bajnokával beszélgethettek a kadétok, valamint megtekinthették az MH Altiszti Akadémia fegyver- és eszközbemutatóját.

Kapcsolódó cikkek