Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2020. március

2020. március 13. 11:26

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

FÓKUSZBAN

Embertelen megoldások

A második világháborúban soha nem tapasztalt veszteségeket szenvedtek el a hadakozó felek légierői. Nem véletlen, hogy éppen ekkor, az 1940-es évek elején fogalmazódott meg minden korábbinál erősebben az a vágy, miszerint a legveszélyesebb harci feladatokat távolról irányított repülőgépekkel kellene megoldani.

Rendszertan

A világ hadseregei alapvetően három szerepkörben alkalmazzák a pilóta nélküli légi járműveket: céldrónként kiképzésre, továbbá légi felderítő/megfigyelő és csapásmérő feladatokra. Persze ezek az eszközök – különböző tulajdonságaik alapján – számos más módon is csoportosíthatók. A következőkben ezek közül ismertetjük a jellemzőbbeket.

Szárnyaló piac

2020-ra alaposan kibővült a távolról irányított taktikai és stratégiai felderítő repülőgépek piaca: szinte minden, védelemiparral rendelkező ország kínál saját típusokat. Igaz, változó sikerrel…

Csendes gyilkosok

Napjainkban teljesen általánosnak nevezhető a pilóta nélküli légi járművek (Unmanned Aerial Vehicle – UAV) hadszíntéri alkalmazása. A kisebb-nagyobb méretű repülőeszközökkel legtöbbször csak megfigyelési, felderítési feladatokat végeznek, de egyre gyakrabban vetnek be irányított rakétákkal vagy bombákkal felszerelt merev vagy forgószárnyas UAV-ket csapásmérésre is.

Sok kicsi sokra megy

A pilóta nélküli légijármű-rendszerek (Unmanned Aircraft System – UAS) felhasználása területén új elképzelések körvonalazódnak. Ezek szerint a drónokkal végzett munkafolyamatok hatékonysága növelhető azáltal, hogy nem egyetlen, magas integráltságú (és költségű) eszköz felel a küldetés végrehajtásáért, hanem egyszerre több, egyszerűbb felépítésű gép összehangolt tevékenysége vezet a kívánt cél eléréséhez.

Égi szemek

A Magyar Honvédségnél egyedül a debreceni MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred rendelkezik századszintű UAV-képességgel. Az alegység tagjai Skylark típusú drónokat alkalmaznak.

HÁTORSZÁG

Nevezetes történetek

Harminc évvel ezelőtt, 1990. március 15-én jelent meg Magyar Honvéd címmel a Honvédelmi Minisztérium központi lapja. „Születésnapunk" apropóján a hazai katonai hírlapirodalom fontosabb epizódjait idézzük fel.

Húsz éve menetben

Az idén immár huszadik alkalommal indult útjára a doni hősök emléktúra. Az évforduló okán Jásdi Balázs főszervező, a Magyar Tartalékosok Szövetsége hagyományőrző tagozatának elnöke nemcsak a jubileumi rendezvényt, hanem az elmúlt két évtizedet is értékelte.

Múzeumbarátok

Újabb középkori régészeti leletekkel gazdagodhat a szolnoki Damjanich János Múzeum. A szakmai vizsgálat előtt álló tárgyakat múzeumbarát személyek hozták felszínre a közelmúltban, majd átadták azokat Kovács Péter régésznek.

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük a 2020. január 27. és február 21. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Megtudhatják továbbá, hogy 2020. március 12-től tekinthető meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum legújabb időszaki tárlata, az „Ellesett pillanatok", amely az 1960-as évek katonaéletét mutatja be korabeli fényképfelvételek segítségével.