Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzésen a kiképzők

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. március 13. 9:58

Robbantási foglalkozásvezetők és a fel nem robbant kézigránátokat megsemmisítők részére szervezett szakmai felkészítést az MH 5. Bocskai István Lövészdandár. A kiképzők kiképzését Szakács Zalán hadnagy, a dandár Hódmezővásárhelyen állomásozó Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának szakaszparancsnoka irányította. A Magyar Honvédség szintű, kéthetes tanfolyam résztvevői március 11-én, a dandár sándorfalvai gyakorlóterén gyakorlati záróvizsgán bizonyították felkészültségüket.

1596077024

Évente legalább két alkalommal, százhúsz-kétszáz robbantási szakember részére szerveznek kiképzést és szinten tartó képzést a Bocskai-dandár hódmezővásárhelyi laktanyájában. Az idei második felkészítésen közel hatvanan vettek részt.  

Szakács Zalán hadnagy, a tanfolyamparancsnoka elmondta: azoknak a tiszteknek, altiszteknek és legénységi állományú katonáknak az oktatását, szinten tartó képzését végzik, akiknek a saját alakulataiknál a robbantási foglalkozások tervezése, szervezése, levezetése és a fel nem robbant kézigránátok megsemmisítése lesz a feladatuk, vagy már ilyen munkakörben dolgoznak. Ezt a jogosultságot az érintetteknek ugyanis minden évben meg kell újítaniuk.

1596077029

A március első két hetében zajló tanfolyam résztvevői megismerkedtek többek közt a katonai robbantástechnika elméleti és gyakorlati kérdéseivel, a robbantási feladatok tervezésének, megszervezésének, levezetésük folyamatával és feladatrendszerével, a különböző robbanóanyagok tulajdonságaival, a szerelt gyutacs és töltet elkészítésének fogásaival, a gyújtási hálózatok kiépítésének részfeladataival, a különböző földrobbantó töltetek számvetésének összefüggéseivel.

A képzés első felében a hallgatók elméleti foglalkozásokon vettek részt, majd szóbeli vizsgát tettek. Ezt követően pedig a tanteremben tanultakat a terepen alkalmazták, amelynek végén a sándorfalvai gyakorlótéren egy összetett földrobbantási feladat megtervezését és három robbantást hajtottak végre.

A kéthetes kiképzés március13-án írásbeli vizsgával zárul.

GALÉRIA