Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kegyes király emlékezete

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. június 27. 15:18

Szent László király életmódja és tettei megszerezték számára nemzete tiszteletét. Emlékét pedig ma is ezzel a tisztelettel idézzük meg, és állítjuk példaként minden idők magyarjai elé, és a haza szolgálatát vállaló katonák elé – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a Szent László Katonai Zarándoklaton, június 27-én, kedden, Somogyváron.

1596034848

Az államtitkár a szentmise előtti köszöntőjében, Szent László királyra emlékezve kiemelte: az uralkodó úrrá lett az ország züllésén, és a pártoskodáson. „1077-ben trónra kerülvén a nép örömujjongással fogadta diadalait. A nemzet megérezte szent hivatását, hogy Szent István nyomdokain a nyugati keresztény kultúrkörhöz kapcsolja az országot. László király erős akaratú, hajthatatlan jellemű kemény férfi, kitűnő hadvezér, és bölcs államférfi volt, de nem volt idegen tőle a krisztusi kegyelem sem" – húzta alá az államtitkár, hozzátéve: az ország lakosai kegyes királynak nevezték.

Az államtitkár szerint „Szent László király vitézsége, lovagiassága, kormányzó tehetsége, és bölcsessége által kiérdemelte nemzete tiszteletét."

1596034848

A szentbeszédet mondó Varga László, kaposvári megyéspüspök úgy fogalmazott: akinek az életén átragyog Isten szeretete, annak az életén már átragyog a szentség.
„Attól, mert valakinek hatalma van, még egyáltalán nem lesz tekintélye. Szent Lászlónak volt hatalma, mert király volt, de mégsem vált hiteltelenné, és nevetségessé. Aki nem engedelmeskedik egy nálánál nagyobb hatalomnak, az csak maga körül fog forogni, ideológiák és eszmék körül, és nem lesz tekintélye. Szent László elfogadta Jézus Krisztus hatalmát és engedelmeskedett neki" – mondta a megyéspüspök.

A katonai tiszteletadással bemutatott szentmise főcelebránsa Bíró László katolikus tábori püspök, hazánk katonai ordináriusa volt.

1596034848

Az egykori Somogyvári bencés apátság területén megtalálható, Szent László Nemzeti Emlékhelyen megrendezett katonai zarándoklat keretében 64 fiatal katona teljesítette a tizenkét kilométeres gyalogmenetet, Somogyvámosról, Somogyvárra. A szentmisét követően a vendégek az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, Különleges Díszelgő Csoport dinamikus bemutatóját tekinthették meg. A különböző statikus bemutatók keretében pedig képet kaphattak a Magyar Honvédség egyes katonai szervezeteinek – például az MH Hadkiegészítő, Felkészítő, és Kiképző Parancsnokság, az MH Ludovika Zászlóalj, az MH Altiszti Akadémia, az MH Egészségügyi Központ – mindennapi életéből, illetve kedvükre válogathattak a Zrínyi Kiadó könyveiből is.

1596034849

Fotó: a szerző felvételei