Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államalapításunk ünnepén tettek katonai esküt

Szöveg: Galambos Sándor |  2019. augusztus 20. 18:19

„Szükség van az önök felkészültségére, tudására, elszántságára országunk, népünk függetlenségének, érdekeinek és értékeinek a megvédéséhez. Mutassanak példát hősiességből, bátorságból, bajtársiasságból!” – köszöntötte Benkő Tibor honvédelmi miniszter az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban az augusztus 20-án esküt tett önkéntes területvédelmi tartalékos katonákat.

1599207215

Változatos programokkal és látványos katonai bemutatókkal köszöntötték Szent István napját Ópusztaszeren, a magyar államiság bölcsőjének számító emlékhelyen. A parkot zsúfolásig megtöltő, az ország szinte minden tájáról érkezett látogatók előtt tett ünnepélyes esküt az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Területvédelmi Zászlóaljának közelmúltban önkéntes szolgálatot vállalt ötvenhárom katonája. Az eskü szövegét Pintyi Zoltán önkéntes területvédelmi szakaszvezető mondta elő.

1599207216

Államalapításunk emléknapján Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszönte meg a szolgálatot önként vállalt tartalékos katonák haza iránti elkötelezettségét. „Szent István királyunk ünnepe alkalmából nem találhattunk volna méltóbb időpontot és helyet az eskütételre" – fogalmazott. „Államalapító elődeink történelmi tettei és az önök esküvel vállalt elkötelezettsége ugyanarról szól: egy önálló, erős magyar államról. Ehhez pedig jól képzett, felkészült katonákra, kiváló vezetői képességekkel rendelkező parancsnokokra, korszerű technikai eszközökkel felszerelt, erős Magyar Honvédségre van szükség. Önök esküvel fogadták, hogy megvédik nemzetünket, országunk és népünk érdekeit, értékeit. Legfontosabb érdekünk a béke és a biztonság garantálása, hogy gondoskodni tudjunk szüleinkről, szeretetben nevelhessük fel gyermekeinket, hogy az utókor számára olyan élhető világot tudjunk teremteni, amelyre büszkék lehetünk, és elmondhatjuk az utánunk következő nemzedéknek: megtettük azt, amit elődeink is megtettek ezért az országért, ezért a népért, ezért a hazáért" – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

1599207216

Az esküt tett katonákat Juhász Tünde önkéntes műveleti tartalékos ezredes, a Csongrád megyei tartalékos erők szemlélője is köszöntötte. „Felemelő érzés, hogy a magyar állam alapításának ünnepén, itt Ópusztaszeren, ahol eleink több mint ezerszáz évvel ezelőtt az első országgyűlést tartották, most olyan állampolgárokat köszönthetek, akik önként vállalják a honvédelem ügyének szolgálatát. Elkötelezettségükről az árul el a legtöbbet, hogy névadójuknak éppen azt a szegedi császári és királyi 46-os gyalogezredet választották, amely az első világháború olasz frontján mind a tizenkét isonzói csatában részt vett" – mondta a Csongrád megyei védelmi bizottság elnöke, majd hozzátette: „A jövő kettős helytállást vár el önöktől, Helyt kell állniuk civil életükben, hivatásukban, munkájukban, a tanulásban, emellett jól felkészült katonaként is számít önökre a honvédség, a helyi közösségünk és Magyarország."

1599207216

A tartalékos katonák ünnepélyes eskütételén részt vett többek közt Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese is. Az egész napos programsorozat keretében katonai tábor, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a 46. Területvédelmi Zászlóalj tagjainak látványos bemutatói várták az ünnepi rendezvény résztvevőit. A régmúlt hadieszközeit, felszerelési tárgyait, ruházatát a Pálffy-huszárok, a III. Hagyományőrző Honvédzászlóalj és a Szegedi Hadipark tagjai mutatták be, a szerződéses, az önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonákkal szembeni egészségügyi, fizikai elvárásokról, a felvételt nyertek járandóságairól és a szolgálatellátás körülményeiről pedig az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Csongrád megyei központja munkatársai tájékoztatták az érdeklődőket. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartott ünnepségen fellépett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara.

1599207216

Fotó: a szerző felvételei