Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arad a szabadság városa

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. október 6. 19:41

Azért zarándokoltunk ide, hogy felmutassuk a szabadságharc ügyének nagyszerűségét, és jobban megértsük áldozataink, vértanúink nagyságát és fontosságát – mondta október 6-án, szerda délután, az aradi szabadságszobornál dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A honvédelmi miniszter, aki Benkő Tibor altábornagynak, a HM Honvéd Vezérkar főnökének kíséretében, a magyar kormány nevében koszorúzta meg az Aradi vértanúk emlékművét, arról is szólt, a Magyar Köztársaság kormánya tudja, hogy mivel tartozik a nemzetnek. Együtt kell összekötnünk azokat a szálakat – folytatta a miniszter –, melyeket a történelem, vagy a közelmúlt felelőtlensége szaggatott el. 
1595908255
 

Román szövetségeseink tapasztalataiból tanulva vezettük be a kettős állampolgárság intézményét a határon túli magyarság számára – mondta a több ezer emlékező tapsa közepette a honvédelmi miniszter. Hende Csaba azt is kifejtette, hogy erőteljesen támogatjuk a magyar közösség decentralizációs és autonómia törekvéseit. Kormányunk – mondta a miniszter – kiemelt figyelmet fordít a szórványban élő magyarság sorsára, közösségeinek, intézményeinek megőrzésére és gyarapítására.

A délután tartott ünnepségen fölszólalt Markó Béla, a román kormány miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ elnöke és több romániai helyi politikus is. Az október hatodikai emléknapon, mintegy félszáz koszorú borította az aradi várárok vesztőhelyén álló obeliszk talapzatát. A mártírok földi maradványainak részben nyughelyet adó emlékműnél Damjanich tábornok és Knezić Károly leszármazottai is virággal emlékeztek.

A magyar kormány nevében koszorúzó honvédelmi miniszter mellett fejet hajtott – a magyar diákság nevében – dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár. A nemzeti gyásznapon tartott megemlékezés-sorozat a Minorita templomban tartott ökumenikus istentisztelettel kezdődött. Ez a gyászmise sorban a 162. volt a 161. évfordulón, hiszen azon a bizonyos 1849. október hatodikai reggelen, a kivégzéseket követően, már gyászmisén imádkoztak a szabadságharc mártírjainak lelki üdvéért az Arad belvárosában álló templom elődjében.

1595908255

 

1595908255
1595908255
 

1595908256
1595908256

 

1595908256
Fényképezte: Krasznai-Nehrebeczky Mária