Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánk első diplomácia- és protokolltörténeti kiállítása

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. január 22. 21:07

„Diplomácia és protokoll” címmel nyílt kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM), valamint a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének (NPRSZ) közös szervezésében január 22-én, szerdán este a magyar kultúra napján.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban nyílt meg hazánk első diplomácia- és protokolltörténeti időszaki kiállítása. A tárlat, valamint a bemutatásra szánt műtárgyak gyűjtési munkálatai Hossó Nikoletta, az NPRSZ alapító elnökének ötlete és kezdeményezése nyomán indultak el 2019 tavaszán. Rekordidő alatt, csupán egy év alatt állt össze a kétszáz négyzetméteren elterülő kiállítás. A szervezők célja az volt, hogy bemutassák a diplomácia és protokoll szakterületeit, hiszen ez idáig, ilyen tematikájú tárlatot még nem rendeztek Magyarországon. A gyűjtemény azonban nem csak hazánkban számít egyedülállónak, nemzetközi szinten is példaértékű tartalommal bír. A kiállítás szekciókban mutatja be az állami, a diplomáciai, a katonai, az egyházi, a sport és Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal protokollját. A téma jelentősége közérdekű, ugyanakkor zárt jellege miatt komoly érdeklődésre tarthat számot a nagyérdemű látogatóközönség körében.

A kiállításra meghívott vendégeket Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója köszöntötte. „A viselkedési kultúránk egy különös szegmenséről van itt szó, amelynek megvan a maga történetisége és annak fejlődési szabályai. Mondhatnám úgy játékszabályai, amiknek a betartása kötelező érvényű és fegyelmezett magatartást követel a szereplőitől. Szerencsére nagyon is emberarcú ez a játék, aminek talán az a legfőbb üzenete, hogy tartsuk tiszteletben egymást és figyeljünk oda a másik rezdüléseire" – fogalmazott beszédében a múzeumigazgató. Az előszót követően dr. Török Róbert főmuzeológus, a múzeum igazgató-helyettese méltatta a tárlat különleges műtárgyait.

A kiállítás létrejöttét dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter is támogatta. A Honvédelmi Minisztérium három garnitúrát: a Koronaőrség, a Díszelgők és a Palotaőrség díszegyenruháját adta kölcsön az MKVM részére.

1596075389

Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes köszöntőjét követően, Ádám Barnabás ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka szólt az egybegyűltekhez. „Az egyik békefeladatunkat, a közreműködést a protokolláris eseményeken jelenítik meg a kiállított díszegyenruhák. Azt a katonai szervezetet képviselve, melynek alegységei – ország és világ előtt – a nemzet ünnep- és gyásznapjain, az állami és katonai protokolleseményeken, a kijelölt objektumok protokolláris őrzésével és különböző protokollszolgálatok ellátásával megjelenítik a mai magyar haderő nemzeti egységét és ősi intézményét, valamint régi és jelenkori dicsőségét" – hangsúlyozta az ezredes. A kiállítást Medveczky Iván, a Külgazdasági és Külügyminisztérium protokollfőnöke nyitotta meg, aki beszédében a kölcsönös tisztelet fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az ünnepi beszédeket követően a vendégeknek dr. Török Róbert tartott tárlatvezetést. A kiállítás a szakmai hitelesség jegyében együttműködő intézmények, közgyűjtemények bevonásával valósulhatott meg. A tárlat létrejöttét a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Nemzeti Múzeum, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, az Országgyűlési Múzeum és a Zászlómúzeum, valamint a Szabadúszó Fordítók- és Tolmácsok Egyesülete támogatta.

A „Diplomácia és protokoll" című időszaki kiállítás május 31-ig megtekinthető a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

GALÉRIA