Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai nemzetbiztonság: múlt, jelen, jövő

Szöveg: Révész Béla |  2018. május 10. 18:12

Szaktörténeti konferenciát tartottak a 100 éves az önálló magyar katonai nemzetbiztonság emlékévi programsorozat elemeként május 10-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A szimpózium előadói a hazai katonai felderítés és hírszerzés történetét, fejlődését vizsgálták a kezdetektől napjainkig, de beszéltek a jövő kihívásairól is.

1599186573
Száz esztendővel ezelőtt, 1918-ban kezdte meg működését szervezett keretek között az önálló magyar katonai nemzetbiztonság. A jubileumi évre a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) programsorozatot szervezett. Ennek egyik kiemelt eseménye volt az a konferencia, amelyet a szervezet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott május 10-én, a Felderítők Társasága Egyesület koordinálásában és az NKE közreműködésével.
1599186573
Az eseményen – amelyen részt vett Huszár János altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes is – Béres János vezérőrnagy, a KNBSZ főigazgató-helyettese megnyitóbeszédében a konferencia komplex tematikájára hívta fel a figyelmet. „A KNBSZ számára létszükséglet, hogy haladjon a korral, adoptálja a technikai újításokat, teljesítse a társadalom biztonság iránti igényét. Ezért törekedtünk arra, hogy a rendezvénysorozat összeállításakor ne csak a múltat és a jelent, de a jövőbeli szándékokat is megmutassuk. A mai konferencia témájából is látni, hogy egyformán fontosnak tartjuk a múlt, a jelen történéseit, valamint a jövő kihívásait" – mondta Béres vezérőrnagy. A főigazgató-helyettes hangsúlyozta: a jubileumi programsorozat egész évben folytatódik, s a KNBSZ vezetésének kiemelt célkitűzése, hogy november 1-jére az önálló magyar katonai hírszerzés és felderítés 100 évét bemutató kiadvány is elkészüljön.
1599186573
Tömösváry Zsigmond nyugállományú dandártábornok, a Felderítők Társasága Egyesület elnöke köszöntőjében a tradíciók fontosságára mutatott rá. „Amikor mi, egykori és jelenlegi katonai felderítők és hírszerzők 2006-ban megalapítottuk a Felderítők Társasága Egyesületet, egyik fő feladatunknak tekintettük szakmánk történetének kutatását, hagyományaink ápolását. Ezért is fontos, hogy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattal együttműködésben kezdeményezői és részesei lehetünk e jeles évfordulón a megemlékezésnek" – mondta a dandártábornok.
1599186574
A konferencia tematikáját tekintve három fő részre tagolódott. Az első blokkban a hazai katonai hírszerzés és kémelhárítás történetét mutatták be az előadók a kezdetektől a rendszerváltásig, a középsőben a rendszerváltástól a KNBSZ megalakulásáig, külön kitérve a szervezeti fejlődésre és a műszaki fejlesztésekre, míg az utolsóban a KNBSZ hatéves működésének tapasztalatait összegezték, majd a hazai katonai hírszerzés feladatrendszerének új kihívásait elemezték Európa és Magyarország megváltozott biztonsági környezetében.
1599186574
Az egyes témák előadói többek között dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója, dr. Horváth Csaba ezredes, hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese, dr. Gyaraki Károly ny. altábornagy, dr. Okváth Imre történész voltak.

Fotó: Tóth László