Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország a szabadság országa, a magyar nép a szabadság népe

Szöveg: Nyulas Szabolcs | Fotó: Dévényi Veronika |  2019. október 21. 15:26

Magyarország a szabadság országa, a magyar nép a szabadság népe, 1956. október 23. a szabadság napja – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter október 21-én, hétfőn az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a fővárosban.

1596070581

A miniszter az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének rendezvényén, a Corvin Filmpalotában azt mondta: a magyar nép mindig is szabadságra, a függetlenségre vágyott, ezért áldozták életüket őseink. Hozzátette: meg kell ismerni az ország történelmét, hogy pontosan kiderüljön, mit tettek ezek a hősök, és mi zajlott le 1956-ban. „A Magyar Honvédség éppen ezért indította el a hazafias és honvédelmi nevelési programját, hogy a ma élő nemzedék tudja, miről szól a magyar szabadság, a magyar haza, a haza iránti elkötelezettség, a hazaszeretet, a haza iránti lojalitás, hogy mit jelent a béke, a biztonság, mit jelent az, hogy a gyermekeink és unokáink is békében élhetnek ebben az országban, ezen a világon" – hangsúlyozta a tárcavezető.

1596070581

Benkő Tibor rámutatott: 1956 fiataljai fellázadtak a Rákosi-rendszer ellen, s az ország is szembeszállt a világ egyik legerősebb hatalmával. Az ország ugyan számított a Nyugat támogatására, de csak ígéreteket kapott, mást nem. Bár a szabadságharc elbukott, eszmeisége mindvégig fennmaradt, nekünk pedig kötelességünk a történelmi hagyaték ápolása – emelte ki a miniszter. Legyünk büszkék mindazokra, akik életüket és vérüket áldozták ezért a hazáért – hangsúlyozta, hozzátéve, nem véletlen, hogy Magyarország ma is a magyarok hazája. A hagyományok ápolása mellett a valós történelemre is emlékezni s emlékeztetni kell. „A mi kötelességünk, hogy értékeinket, a szabadságot, a kultúrát megvédjük, ezért kell egy erős, ütőképes hadsereget kialakítanunk" – mondta.

1596070581

Sántha Gábor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke rámutatott, a Corvin-közt vér áztatta a forradalom idején. A kutatások szerint 435-en estek el és több mint 800-an sérültek meg a harcokban a helyszínen. Hozzátette: azokat az eszméket, amelyekért az ’56-os hősök harcoltak, ma az általa vezetett szervezet képviseli. Beszédet mondott Lomnici Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke is, aki úgy fogalmazott, a forradalomnak vannak névtelen hősei, akik úgy szenvedtek évtizedekig, hogy senki nem tudott róluk. Tehát ’56 valódi hőseit meg kell becsülni, és emléküket ápolni kell, hiszen a mostani szabadságot nagyrészt nekik köszönhetjük – tette hozzá.

A rendezvényen Benkő Tibor átvette a szervezet elismerését, az 1956-os Hűség a Hazához Lovagkereszt arany fokozatát. Az ünnepség koszorúzással zárult.

1596070580