Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar nép mindig a szabadságért szállt síkra

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2019. október 21. 13:24

Bár a forradalom elbukott, de eszmeisége, mondanivalója, s a jövőbe vetett hit napjainkig megmaradt – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter október 21-én, a Honvédelmi Minisztérium október 23. alkalmából rendezett központi ünnepségén.

1596070563

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartották a honvédelmi tárca központi ünnepségét, amelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire emlékeztek. Benkő Tibor miniszter köszöntőjében rámutatott: október 23-a a szabadság napja, amely nemcsak a magyarság, de az emberiség történelmében is kiemelkedő dátum, és a mai napig meghatározza jelenünket. Mint mondta, egészen 1989-ig kellett várni arra, hogy az igazságot ki lehessen mondani 1956 kapcsán. A mai, fiatalabb generációk számára különösen fontos ennek megőrzése, ezért is kiemelkedő fontosságú a Magyar Honvédség által elindított hazafias, honvédelmi nevelés, hogy gyermekeink, unokáink megismerjék és megőrizzék történelmük igazságát.

Magyarország és a magyar nép mindig is szabadságpárti volt, mindig az önállóságért, a függetlenségért, az igazságért szállt síkra és harcolt – hangsúlyozta a miniszter. Ez történt 1956. október 23-án is, amikor a gyötrelmes időszak végét követelő emberek szabadságvágya forradalomban csúcsosodott ki. „A magyar volt az, aki síkra mert szállni azért, hogy valóban független, önálló népként élhessen és boldogulhasson" – mondta Benkő Tibor.

1596070564

A tárcavezető rámutatott, hogy a szabadság napján emlékezni kell azon hősökre és áldozatokra, akik életüket adták Magyarországért, hiszen bár a forradalom és szabadságharc elbukott, de eszmeisége, mondanivalója, s a jövőbe vetett hit napjainkig megmaradt. „Emlékeznünk kell azokra a gondolatokra, amelyek csak megerősítenek bennünket azon törekvéseinkben, hogy Magyarországnak erős, önálló, független honvédségre van szüksége, amely képes és kész bármikor az ország polgárainak és az ország védelmének garantálására. Ezen az úton haladunk, erről szól a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program" – mondta Benkő Tibor.

A beszédet követően a miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka elismeréseket adott át.

GALÉRIA