Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meggyújtották az öröm gyertyáját

Szöveg: Takács Vivien |  2018. december 14. 17:09

A Honvédelmi Minisztérium katolikus és protestáns tábori püspökségeinek szervezésében, pénteken megtartották a harmadik, gyertyagyújtással egybekötött adventi áhítatot december 14-én Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban. Az adventi koszorú harmadik gyertyáját Benkő Tibor honvédelmi miniszter gyújtotta meg.

1599197238
Az adventi gyertyagyújtás előtt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter udvariassági látogatáson fogadta Michael August Blume alessanói címzetes érseket, Magyarország apostoli nunciusát. A találkozón többek között szó volt a magyarországi tábori lelkészi szolgálat 24 éves tevékenységéről, jelenlegi helyzetéről és annak jövőjéről is.

A találkozót követő adventi gyertyagyújtáson Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke a megjelenteket köszöntve hangsúlyozta: a mai áhítaton elhangzó bibliai szakasz mindig megerősítés a hadseregben szolgálóknak, hogy a becsülettel ellátott szolgálatuk nagy támasza és biztosítéka az emberiség békéjének. Hozzátette: csendes, munkával teli felkészülést kíván karácsonyra.

1599197238
A köszöntő után Benkő Tibor meggyújtotta az adventi koszorú harmadik gyertyáját, az öröm gyertyáját. Ezt követően Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök olvasta föl azt a bibliai jelenetet, melyben az akkori kor katonái kérdéssel fordulnak Keresztelő Jánoshoz, hogy nekik mit kell tenniük, majd adventi imádságában hívta föl a figyelmet karácsony üzenetének fontosságára.

Michael August Blume alessanói címzetes érsek, Magyarország apostoli nunciusa is megosztotta adventi gondolatait az egybegyűltekkel, beszédének végén Assisi Szent Ferencet idézte: „Uram, tégy engem a te békéd eszközévé… Mert mikor adunk, akkor kapunk, mikor megbocsátunk, akkor nyerünk bocsánatot".

A gyertyagyújtáson közreműködött a Légierő Zenekar – Veszprém kamarakórusa.

1599197239
Fotó: Dévényi Veronika