Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mintegy 700 külföldi és magyar különleges katona bizonyított a Black Swan gyakorlaton

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2019. június 14. 17:42

Hat nemzet mintegy 700 különleges műveleti katonája vesz részt a Black Swan 2019 elnevezésű gyakorlaton, amelynek szakmai napját június 14-én, pénteken tartották a szolnoki helikopterbázison. Sándor Tamás dandártábornok, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka azt mondta, a főként magyar és amerikai katonák közösen nem gyakorolták be a mozdulatokat, mégis nagyon jól teljesítettek.

1599204072
Számos rendkívül látványos mozzanatot mutattak be a különleges műveleti katonák a június 2-től június 21-ig tartó Black Swan 2019 gyakorlat nyílt napján. A felvonuló haditechnika önmagáért beszél: bemutatkozott az MC-130-as repülőgép, a Cougar helikopter és az CV-22-es (Ospray) helyből felszállni képes repülőgép is. Ezek mellett bevetették a Gripen vadászgépeket, valamint a Mi-24-es és a Mi-17-es helikoptereket. A magyar, amerikai, szlovén, észak-macedón, horvát és szlovák különleges műveleti katonák azt mutatták be, hogy miként kell szakszerűen elfoglalni egy katonai repülőteret – mondta Sándor Tamás dandártábornok.

„A bemutató zökkenőmentesen lement, és nagyon fontos, hogy begykorlás nélkül tudtuk végrehajtani, hiszen csak egy terepasztalon kaptak instrukciókat a katonák. Fontos elmondani azt is, hogy a gyakorlat két és fél héttel ezelőtt kezdődött – törzsmunkával és feladatkidolgozással, majd pedig az egyes csoportokat alkalmaztuk is – és még két hétig tart, tehát amit most láthattunk csak egy kis szelete az egésznek" – fogalmazott a parancsnok. A gyakorlat nemcsak Magyarországon zajlik, hiszen a horvát fél a haditengerészeti képességével járul hozzá a végrehajtáshoz, s ők Split környékén dolgoznak.

1599204073
A dandártábornok kitért arra is, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként megkezdődött a regionális különleges műveleti parancsnokság kialakítása. A parancsnokság bizonyos részei most először léptek működésbe a gyakorlaton. Ezzel párhuzamosan az Egyesül Államok egy speciális különleges műveleti parancsnokságot telepített, amely a kiképzés koordinációját végzi. A regionális parancsnokság egyébként 2025-re kell elérje a teljes műveleti képességet – mondta a parancsnok.

Kirk Smith vezérőrnagy, az Európában állomásozó Amerikai Különleges Műveleti Erők parancsnoka lapunknak úgy fogalmazott, kiváló volt az együttműködés a különböző nemzetek katonái között, s jól működött a magyar fél által biztosított irányítás is. A gyakorlat kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a szövetséges nemzetek különleges műveleti katonái megismerjék egymás eljárásait, erősségeit és határait, főként pedig azt, hogy miként tudják egymást a leghatékonyabban segíteni a harctéren. „Nagyon jó az együttműködés a magyar és az amerikai katonák között, s minden egyes alkalommal, amikor együtt dolgozunk, tanulunk egymástól valami hasznosat, ami pedig a fejlődés záloga" – fogalmazott a vezérőrnagy.

1599204073
Fotó: Rácz Tünde