Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pályaválasztási nyílt napot tartott Magyarország egyetlen katonai középiskolája

Szöveg: Vincze Viktor Attila |  2014. november 28. 10:22

Az ország minden részéből érkező, több száz érdeklődő vett részt a Honvédelmi Minisztérium fenntartásában működő debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium november 27-ei, pályaválasztási nyílt napján.

1595983526

Kun Szabó István vezérőrnagy, a nyílt nap programjait megnyitó beszédében elmondta, hogy kiemelt fontosságú az ország egyetlen katonai középiskolájának oktatási munkája. A Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint a jó iskola és a helyesen megválasztott képzési forma döntően befolyásolhatja az egyén fejlődését és későbbi életútját, valamint hozzájárul Magyarország jövőjéhez is.

A vezérőrnagy reményének adott hangot, hogy a honvédelmi tárca kiemelt támogatásával fenntartott debreceni katonai középiskola és kollégium végzősei nagy számban választják majd továbbtanulásuk céljául az MH Altiszti Akadémiát, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvéd Tisztképző Karát is.

1595983526

Berkecz Gábor, az intézmény igazgatója az érdeklődő, leendő honvéd középiskolások és szüleik előtt arról beszélt, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Bocskai-dandár támogatásával létrejött középiskolában többszörös túljelentkezés várható a 2015/2016-ös tanévben induló speciális, kis létszámú osztályokba. Ezért csak, a felvételin a tudás és fizikai képességek terén egyaránt a legjobban teljesítők nyerhetnek felvételt a bentlakásos katonai középiskolába. A két gimnáziumi és egy szakközépiskolai osztályban a növendékek a közismereti és az elektronikai szakmai tárgyak mellett katonai ismereteket is elsajátíthatnak.

A látogatók az általános tájékoztatót követően a 10-11. évfolyam katonai közelharc bemutatóját, illetve fegyverzettechnikai, szakmai bemutatókat láthattak. Megismerkedhettek az iskola egyedi honvédelmi és elektronikai oktatási programjával a tanárok és a már beiskolázott diákok segítségével és személyesen is megtekinthették a katonai középiskola és kollégium tantermeit, közösségi tereit valamint a kollégiumi szálláshelyeket.

1595983527

Magyarország egyetlen katonai középiskolájában a 2010/2011-es tanévtől kezdődően választható a katonai alapismeretek tantárgy. 2013. augusztus 1-je óta pedig a Honvédelmi Minisztérium a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium átalakításával, fenntartóként létrehozta a Kratochvil Károly Honvéd Középiskolát és Kollégiumot.
A jelentkezők a felvétellel együtt vállalják, hogy kötelezően beköltöznek az iskola kollégiumába, ahol külön honvédelmi nevelési program fut és katonai napirend szerint élik a növendékek az életüket. Az érettségit követően nem kötelező a katonai pálya választása, a hallgatók szabadon dönthetnek, hogy civil vagy katonai felsőoktatás irányában tanulnak tovább.

Fotó: Tóth László