Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeresen zárult az Iron Cat 2017

Szöveg: Takács Vivien |  2017. szeptember 24. 5:37

Idén a migrációs válsághelyzet kezelésében és a terrorizmus elleni harcban való részvételt is gyakorolták a szerb és magyar hadihajósok az Iron Cat 2017 gyakorlaton, a szerbiai Bánmonostor község közelében a Dunán.

A két ország fegyveres erőinek együttműködési megállapodása értelmében az alakulatok évente változó szerb és hazai helyszíneken cserélik ki tapasztalataikat és fejlesztik közös együttműködésüket a harcászati feladatok begyakorlása során.

1596039049

Az elképzelt szituáció alapján a magyar és szerb katonák az elmúlt öt év tapasztalatait felhasználva, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében és a terrorizmus elleni harcban való együttműködést is gyakorolták.
A hadihajós kötelékek egy hármas határ találkozásánál folyamrendészeti, határőrizeti és határellenőrzési feladatokat, járőrözést, ellenséges szándékú úszóegységek feltartóztatását és elfoglalását ismételték át. Az elképzelt szituáció négy különböző mozzanatból állt, amely az egyszerűbbtől az összetettebb felé haladt: az elsőben a határ zárása közben egy civil hajó érkezett a határra, amely együttműködött és végrehajtotta az utasításokat. A második mozzanatban az érkező hajó nem tanúsított együttműködést, gyanús manővereket hajtott végre, így a feladat a hajó megállítása, valamint a hajóról gumicsónakkal, illetve úszva menekülő személyek elfogása, továbbá a hajóról vízbe dobott csomag felkutatása volt. A harmadik mozzanatban a szituáció lövészettel egészült ki: a hajó megállítása érdekében előszőr figyelmeztető, majd célzott lövéseket adtak le, amitől a hajón tűz keletkezett. A tüzet a lövéseket leadó hajók azonnal eloltották, a sérülteket elszállították. Az utolsó részben két gumicsónak érkezett a part közelébe, amelyek felszólítás ellenére sem álltak meg, sőt, tüzet is nyitottak a szárazföldi erőkre…

1596039050

Csurgó Attila ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) parancsnoka érdeklődésünkre kihangsúlyozta: a szeptember 22-ei napon nagyon sikeres gyakorlatot láthattunk. Mint mondta, ez a gyakorlatsorozat a kétoldalú megállapodások alapján 2011-ben indult el először. „Ma azt láttam, hogy itt sokkal több hajó, a rendőrség és határőrség erőinek, illetve a különleges műveleti osztag bevonásával olyan komplex gyakorlatot hajtottak végre, amely azt bizonyítja, hogy a vízen lévő erők, a Magyar Honvédség hadihajós alosztálya is képes a szárazföldi erőkkel karöltve feladatokat végrehajtani. Ez a kialakult migrációs válsághelyzet során az alosztály fontos feladata lehet a jövőben" – fejtette ki az ezredes.

1596039050

Danyikó László őrnagy elmondta: az Iron Cat gyakorlat évről évre magasabb szintre emeli a közös kiképzést. „Az Iron Cat gyakorlat története során a tavalyi év már mérföldkő volt, hiszen nem éleslövészetet végeztünk, hanem szerb, illetve magyar hajók manőver-gyakorlatokat hajtottak végre a Dunán. Ez mindenképpen magasabb szintre emelte a közös kiképzést" – tette hozzá az MH 1. HTHE törzsfőnök-helyettese.
Andrija Andric ezredes, a Szerb Folyami Flottilla parancsnoka is elégedetten nyilatkozott a látottakról. Mint mondta, a két fél közötti együttműködés nagyon jó. A magyar katonák kiváló felkészültségének is köszönhetően minden akadályt közösen el tudtak hárítani.

Az egyhetes kiképzésen a katonák közösen gyakorolták továbbá a légi és vízi célok leküzdését hajófedélzeti gépágyúval. A szeptember 16-22 között folyó gyakorlatra a magyar katonák az AM-31 Dunaújváros és az AM-32 Dunaföldvár aknamentesítő hajókkal érkeztek.

1596039050

Fotó: Tóth László