Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség szerepvállalása Libanonban

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: UNIFIL |  2020. október 28. 7:17

Az 1978-ban létrehozott UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) békefenntartó misszió feladata a béke megőrzése Libanon és Izrael között. Az UNIFIL UNP 2-45 nevű bázisán jelenleg négy magyar katona teljesít szolgálatot az IRISHPOLBATT (ír-lengyel zászlóalj) törzsében; a beosztásokat 2019 novemberében ajánlották fel a Magyar Honvédség részére.

20201027-UNIFIL  (1)

2020. július 19-én három magyar katona érkezett a zászlóaljtörzsbe átvenni az első váltástól a szolgálatot, segítve ezzel mind az ír, mind pedig a lengyel fél munkáját. Egy katona fél évet hosszabbított, hogy támogathassa az újonnan érkezők könnyebb beilleszkedését, és megismertesse őket a táborral, az országgal, a szokásokkal és a vezető szervek elvárásaival.

A magyar katonák kiérkezésüket követően - az ENSZ előírásainak eleget téve - 14 napot karanténban töltöttek, amit két negatív COVID-teszt után hagyhattak el. A beosztások átvétele után megkezdték feladataik ellátását.

20201027-UNIFIL  (2)

A bázison szolgálatot teljesítő magyarok aktív résztvevői a tábor sport- és kulturális eseményeinek. A lengyel kontingens augusztus 15-én, a lengyel honvédelem napja alkalmából rövid megemlékezést tartott, amelyre a zászlóalj magyar katonái is meghívást kaptak, ezzel erősítve a nemzetek közötti együttműködést. Augusztus közepén pedig az ENSZ önkéntes véradásán vettek részt, amelyet a bejrúti robbanás sérültjei részére szerveztek.

A táborban sporteseményeket is tartanak. Ilyen volt például a „Run Forrest Run” elnevezésű 5 kilométeres futóverseny. Ugyancsak meghatározó esemény volt az augusztus 26-án megrendezett lengyel, valamint az október 7-ei ír emlékfutás.

A sport mellett a magyar katonák októberben az ír felderítő század által szervezett különleges lőgyakorlaton is részt vettek.

GALÉRIA