Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Augusztus 20. a ciprusi Szent István táborban

Szöveg: U. L. |  2018. augusztus 23. 11:06

Ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg államalkotó Szent István jelentőségéről, augusztus 20-a időszerűségéről az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió Magyar Kontingensének katonái augusztus 20-án, Athienouban, a Szent István Táborban.

1599192028
Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Kyriakos Kareklas, Athienou polgármestere, Julian Pemberton Pigott alezredes, az UNFICYP törzsfőnökhelyettese, valamint számos, az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió Főparancsnokságán és szektoraiban szolgáló kulcsbeosztású vezető.

1599192028
Dr. Ujházy László alezredes, a misszió nicosiai főparancsnokságának hadműveleti tervező főtisztje történelmi összefoglalójában rámutatott Szent István kiemelkedő államférfiúi teljesítményére, amellyel Magyarországot a legfejlettebb európai államok sorába emelte. Emlékeztetett azokra az időszakokra is, mint az 1848–49-es forradalom és szabadságharc bukását követő néhány év, amikor nem lehetett augusztus 20-áról megemlékezni, vagy mint az 1948 utáni fél évszázad, amikor csak megváltozott tartalommal lehetett azt ünnepelni. Ezt követően Ujházy alezredes kitért a berlini fal leomlása utáni változásokra, amelyek során augusztus 20-a fokozatosan visszanyerte eredeti rangját. Azóta évről évre felidézzük Szent István királyunk nagy cselekedetét, a Magyar Királyság megalapítását és konszolidálását, amellyel a magyaroknak stabil helyet biztosított Európában.

1599192028
Az ünnepi beszédet követően Zsolnai Tamás alezredes, kontingensparancsnok-helyettes elismeréseket adott át állami ünnepünk alkalmából, majd Peter Dobrovodský hadnagy, tábori lelkész megáldotta az új kenyeret, melyet aztán a rendezvény díszvendégei szeltek fel.

1599192029
Fotó: Molnár István zászlós