Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Golden Sabre: gyakorlaton a KFOR-erők

Szöveg: Visnyei Bence főhadnagy | Fotó: a szerző és Koncsek Barna főhadnagy felvételei |  2022. október 8. 13:07

A több nemzetből álló KFOR-erők komplex tömegkezelési gyakorlatot hajtottak végre Camp Novo Seloban. A Golden Sabre (Arany Szablya) elnevezésű gyakorlaton a magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj is részt vett, Jakab Zsolt alezredes az MH KFOR kontingens 27. váltásának műveleti feladatokért felelős parancsnokhelyettesének vezetésével.

8

Az évente akár többször is megrendezésre kerülő gyakorlatok fő szempontjai a magas szintű műveleti készenlét fenntartása és a KFOR misszióban résztvevő nemzetek közti együttműködés fejlesztése.

Az egésznapos kiképzés során a különböző nemzetek katonái valósághű szituációkkal találkoztak. Ezek a különféle helyzetek más és más reagálási eljárásokat követeltek, ezzel felelevenítve az eddig tanultakat és fejlesztve a kontingens képességét. A manőverszázadok mellett fontos szerepet kapott a többnemzeti kötelék vezetési-irányítási rendszerének integrációja is.

A gyakorlat végén a KFOR parancsnoka, Kajári Ferenc vezérőrnagy köszönetét és elismerését fejezte ki a résztvevők felé. A Golden Sabre-t a KFOR erők olasz parancsnokhelyettese, Luca Piperni dandártábornok irányította.