Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő katonái

Szöveg: Král Attila ezredes |  2013. július 24. 7:49

A kongói hadsereg (FARDC) által szervezett országos toborzást és kiválasztást rendeztek meg tizenöt különböző városban 2013 júliusában a polgári lakosság köréből tisztképzésre, a már állományban lévő katonák részére pedig törzstiszti, előmeneteli tiszti és altiszti tanfolyamokra. Az Európai Unió missziója (EUSEC) az anyagi támogatáson kívül a kirendeltségben lévő tagjaival tevékenyen is részt vett a megszervezésben, a lebonyolításban, a vizsgáztatásban és az értékelésben.

1595957455

A minden évben meghirdetett toborzás és kiválasztás lehetőséget biztosít : a tisztképzésre (AcaMil) 255 fő, a törzstisztire (ECEM) 60 fő, az előmeneteli tanfolyamra (EADM) – főtiszti 40 fő, zászlósi 40 fő, altiszti 40 fő, az altisztképzésre (ESS) 200 fő és a szinten tartó, ismereteket felújító képzésre (EFSO) 1500 fő bejutását. A felvételi eljárást valamennyi helyszínen egyszerre folytatták le. A dél-kivui katonai körzetből 164 fő jelentkezett felvételi vizsgára, amit Bukavuban hajtották végre.

Az eljárás összetett rendszerében elméleti és fizikai képességekről egyaránt számot kellett adni. Az elméleti vizsgáztatás a régió legnagyobb középiskolájának tantermeiben, a testnevelési felmérés egy lakónegyed közepén álló salakpályás katlanban, az orvosi vizsgálatok a katonai körzet kórházában, az elméleti tesztek egy garázs épületben folytak. Az elméleti felmérő tesztek az orientáltságnak megfelelően különböző szintűek voltak, de valamennyiben megtalálhatók az általános, a katonai elméleti ismeretekre, valamint a francia nyelvismeretre vonatkozó kérdések. Az előzetes direktívákban megállapított 50 százalék +1 pontos eredményt alig sikerült a jelölteknek elérni, ezért a minimum szinteket 30-40 százalékra, egy esetben 20 százalékra kellett levinni. A feladatlapok nehézségi fokának megállapítása érdekében az EUSEC bukavui kirendeltség képviselői is kitöltötték azokat, amelynek alapján az eredetileg megállapított szint szerinti legjobb eredménnyel felvételt nyerhettek volna bármelyik képzésre.

1595957455

A tiszthallgatók és az előmeneteli tanfolyamra jelentkezők közül a minimális eredményt elértek részére következtek a fizikai felmérések. Ezeken a jelentkezők közül már csak 27 fő vett részt. Az eredmények nem hoztak átütő sikert. A mostoha körülmények között történt felmérés biztosításához még a katonai rendőrség közreműködése is kellett, mert a helyi fiatalság nem akarta szabaddá tenni a területet. Ezt követően a tiszthallgatók részére az intelligencia felmérésére, a monotóniatűrés fokának a megállapítására történtek vizsgálatok általában közepes vagy gyenge eredménnyel.

Összességében megállapítható, hogy az EUSEC kirendeltség két fővel nagy segítséget nyújtott a felvételi eljárás végrehajtásában, amiben jól együttműködött a FARDC-el. A sikeresen teljesítők – a dél-kivui körzetből több mint 20 fő – 2013 szeptemberétől megkezdhetik képzésüket az ország katonai iskoláiban: Kinshasában, Kitonában és Kaminában.

1595957455
CímkékKongó