Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cél a fegyverek és lőszerek biztonságos tárolása

Szöveg: Nagy Sándor ezredes |  2013. február 9. 16:10

Az Európai Unió EUSEC RD Congo misszió akcióprogramja kiemelten kezeli a kongói hadsereg jelenleg „romokban heverő” logisztikai rendszerének talpra állítását.

1595949027

E program része a kézifegyverek biztonságos tárolási feltételeinek megteremtése is, mivel óriási mennyiségű fegyver és lőszer található az ország területén − és nem csupán a hadsereg katonáinál, objektumaiban.

A fegyverek nyilvántartását hosszú ideje nem vezetik, ráadásul a veszélyes eszközöket katasztrofális körülmények között tárolják. A fegyverek karbantartása nem része a katonák életének, ennek megfelelően rendkívül nagy mennyiségű használhatatlan fegyver és lőszer halmozódott fel. Ezek komoly veszélyforrást jelentenek a civilekre, hiszen a raktárak többsége lakott településeken található. 

E kiemelt probléma megoldása érdekében az országban szolgáló magyar tanácsadói csoport azt javasolta, hogy az EUSEC tagjai − néhány más szervezet képviselőivel kiegészülve − tegyenek látogatást Dél-Kivuban, hogy elkészíthessék javaslataikat a helyzetről a kongói hadsereg vezetése számára.

Mindezzel egy időben az EUSEC-tanácsadók irányításával két fegyvertárolót és lőszerraktárt építenek Dél-Kivuban, az ottani katonai táborokban. Ezek a raktárak már mindenben megfelelnek az előírt biztonsági normáknak. Az épületeket várhatóan áprilisban és júliusban adják át a hadseregnek.

1595949028