Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonák a Task Force Takuba kötelékében

Szöveg: Csajbók József százados | Fotó: francia haderő |  2022. január 17. 16:59

Közel két hónap telt el azóta, hogy a Takuba alkalmi harci kötelékben résztvevő magyar kontingens előkészítő törzsétől elköszöntek Budapesten. Tavaly novemberben, a kibocsátó ünnepségen dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka meghatározta, hogy mindent készítsenek elő az idén tavasszal kiérkező kontingens számára. A feladatszabásnak megfelelően valamennyien ezen fáradoznak nap mint nap. A közeljövőben kiutazó kontingens - a francia haderővel közreműködésben - a Barkhane-művelet részét képező Takuba alkalmi harci kötelékben, Mali és Niger területén tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatokat lát majd el.

Takuba600

Az előkészítő törzset nem mindennapi látvány fogadta múlt év novemberében a „Poste Avancé Menaka” bázison. Egy magyar zászlót lengetett a forró és száraz szél Maliban, a Ménaka-i előretolt bázison, melyet Magyarország és a Magyar Honvédség tiszteletére húztak fel.

Az előkészítő magyar törzset Task Force Takuba parancsnoka fogadta, aki rövid beszédében méltatta és üdvözölte Magyarország szerepvállalását az európai különleges műveleti erőket tömörítő Takuba harci kötelékben. A Gao-i bázison és Ménaka-ban is javában zajlik az előkészítő munka. A katonák a napi feladatok mellett az ünnepek alatt - a francia katonai szakácsok jóvoltából - közösen, emelkedett hangulatban fogyaszthatták el a tradicionális francia ételekből összeállított vacsorát.