Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar siker a Norfolk NATO Fesztiválon

Szöveg: MH NÖK |  2017. május 24. 11:35

Immáron 64. alkalommal adott otthont a NATO Fesztiválnak Norfolk városa. A rangos nemzetközi rendezvény elsősorban a Norfolkban települt Szövetséges Transzformációs Parancsnokág (ACT) ünnepe.

A fesztivál részeként, több mint 1000 fellépővel zajlott le az Egyesült Államok legnagyobb, katonazenekarokat és díszalegységeket felvonultató koncertje, a NATO Tattoo. A színpompás és mesterien koreografált, két és fél órás bemutató a többnapos gála egyik leglátványosabb programja volt.

1596032750

A rendezvénysorozat szombati napján a látogatók megcsodálhatták a Nemzetek Felvonulását. A zenekarokkal és különböző szervezetekkel színesített menetben felvonuló járműveket a tagállamok ACT-n szolgáló katonái saját országukra jellemző témákkal díszítették fel. Az alkotásokat független bírálóbizottság értékelte: a hazai szervezetek odaadó és készséges támogatásával, valamint a norfolki magyar kiküldöttek gondos munkájával készült, a Hősök terét és a Szent Koronát megjelenítő magyar felvonulási autó a tavalyi év után idén is elnyerte a közönségdíjat.

A parádét követően a több tízezres közönség megismerkedhetett a NATO-tagországok nevezetességeivel, betekintést nyerhetett azok történelmébe, képet kaphatott a különböző kultúrákról, katonai tradíciókról és a nemzetek haderőiről. A bemutatkozósátrakhoz kitelepült katonák apró ajándéktárgyakkal kedveskedtek az érdeklődőknek. A legnépszerűbb magyar szuvenír idén a hazánk haderőiben az elmúlt évtizedekben és napjainkban rendszerben levő, főbb haditechnikai eszközöket bemutató posztersorozat volt.

1596032750

A sokszínű rendezvény ismét bizonyosságot adott arról, hogy a helyi lakosság és a kormányzati szervek elkötelezett támogatói a körzetben élő katonáknak, valamint hálás azért, hogy az amerikai földrész egyetlen NATO-parancsnokságának is otthont adhat.