Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy miniszteri látogatás háttere

Szöveg: Dr. Kelemen László ömt. őrnagy |  2017. március 18. 15:18

A közelmúltban az Európai Unió Szomáliai Kiképző Missziójához látogatott María Dolores de Cospedal García spanyol védelmi miniszter és kísérete. A vendégek a spanyol légierő különgépén érkeztek Dzsibutiból. Néhány órás programjuk során találkoztak a misszió olasz parancsnokával, valamint a spanyol kontingens tagjaival.

1596029128
A missziónál a gyakorlati logisztikai feladatokat a logisztikai főnök alá tartozó, három katonából álló magyar támogató csoport látja el. Ők szállítják a misszió tagjait és vendégeit a repülőtérre, és ott intézik az utazásokkal kapcsolatos ügyeket.

Nagy Sándor zászlós, a csoport parancsnoka, a spanyol kontingens kijelölt tisztjével együttműködve, Bernáth László zászlós és Nemes Zoltán főtörzsőrmester bevonásával szervezte a spanyol küldöttség repülőtéri fogadásának és a táborba szállításának minden mozzanatát. Ki kellett jelölni a vendégeket szállító konvoj páncélozott járműveit és vezetőiket. A külügyminisztérium, a bevándorlási hatóság, a repülőtér üzemeltetője és más helyi illetékesek bevonásával gondoskodni kellett egyebek mellett arról, hogy a vendégek a repülőtér VIP váróján át érkezhessenek, hogy gyors és zökkenőmentes legyen a küldöttség diplomata útlevéllel nem rendelkező tagjai részére is a be- és kiléptetés, hogy legyen a konvoj számára megfelelő parkolóhely. A külső ügyintézést nagyban segítette az a jó személyes kapcsolat, amely a csoport tagjai és a repülőtéri illetékesek között már korábban kialakult.

A hosszas előkészítő és szervező munka után már csak a konkrét szállítási feladat maradt hátra, amit a magyar csoport rutinos tagjai természetesen gond nélkül teljesítettek. A miniszter asszonyt Nagy zászlós szállította, aki nemcsak angolul beszél jól, de a spanyol nyelvben is jártas. María Dolores de Cospedal García a látogatás végeztével elégedetten és jó hangulatban búcsúzott magyar kísérőitől, amit az utólag megküldött, velük készült közös fénykép is tanúsít.

1596029129
Fotó: spanyol védelmi minisztérium és Nagy Sándor zászlós