Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghosszabbították a szomáliai misszió mandátumát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 1. 13:00

Jövő év végéig meghosszabbította a kormány a Magyar Honvédség szomáliai missziójának mandátumát. Az erről szóló beszámolót Hende Csaba honvédelmi miniszter április 30-án nyújtotta be az Országgyűlésnek.

A miniszter az Európai Uniónak a szomáliai biztonsági erők kiképzésére irányuló missziójához (EUTM Somalia) történő további magyar katonai hozzájárulásról szóló beszámolóban felidézte: az Európai Unió Tanácsa 2010. február 15-én elfogadta az Európai Uniónak a szomáliai misszióról szóló határozatot. Ez alapján 2010. április 10-én kezdetét vette az Európai Unió szomáliai kiképző missziója, amelynek célja Szomália átmeneti szövetségi kormányának és intézményeinek támogatása és erősítése a biztonsági erők kiképzésén keresztül. A Tanács 2015. március 16-án a misszió mandátumának 2016. december 31-ig szóló meghosszabbításáról döntött. Ezzel érdemben kiegészíti a szintén a térségben működő Európai Unió Haditengerészeti erejének (EU NAVFOR) Atalanta és az Európai Unió Képességbővítő Missziójának (EUCAP) Nestor műveletét, melyek mandátuma ugyancsak 2016. decemberig tart – írta a miniszter. Tekintettel az Európai Unió döntésére, valamint figyelemmel az alaptörvényben foglaltakra, a műveletben való magyar katonai hozzájárulás mandátumának meghosszabbításához a kormány előzetes engedélye szükséges – idézte fel a miniszter, hozzátéve: a magyar katonai részvételt a kormány legutóbbi határozatában 2015. március 31-ig engedélyezte.

1595992866

A kormányprogramban megfogalmazottak szerint “hazánk támogatja az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának kiteljesedését, és aktív részt kíván vállalni az Európai Unió válságkezelő műveleteiben, nem csupán az európai kontinensen, hanem – szolidaritásunk kifejezéseként – korlátozott számban más földrészen is" – fogalmazott Hende Csaba, aki szerint a műveletben történő további magyar katonai részvétel megfelel e törekvéseknek.

A kormány úgy döntött: engedélyezi, hogy az EUTM Somalia keretében működő kiképző erők kötelékében a Magyar Honvédség állományából legfeljebb tíz (váltási időszakban legfeljebb húsz) katonát küldjenek ki Ugandába, Szomáliába és Kenyába 2016. december 31-ig.

Fotó: archív