Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz éve történt: kegyeleti megemlékezés a Camp Marmal táborban

Szöveg: Jelen Balázs Ákos őrnagy | Fotó: Farkasné dr. Nagy Katalin százados |  2020. augusztus 27. 15:31

Augusztus 23-án ismét összegyűltek az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonák, hogy szomorú kötelességüknek eleget téve leróják tiszteletüket egy elhunyt bajtársuk emléke előtt.

20200827-megemlekezes  (1)
20200827-megemlekezes  (3)

Tíz esztendővel ezelőtt, 2010. augusztus 23-án arról értesítették a Magyar Honvédség vezetését, hogy magyar idő szerint hajnali három óra harminc perckor a Mazar e Sharifba tartó MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) 8. váltásának konvoját támadás érte, amely során egy magyar katona életét vesztette.

Az alattomos merénylet során egy olyan társunkat vesztettük el, aki egyszemélyben volt gyermek, feleség, barát és katona is. Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy a kötelességét teljesítve áldozta fel a legszentebbet, az életét mások békéjéért és szabadságáért. Most a katonák megálltak és fejet hajtottak a Hősök fala előtt, ahol több honfitársunk neve is szerepel, melynek során úgy emlékeztek rá, mint a jelenkor hősére.

Beszédében Takács Imre Zsolt őrnagy, az MH Nemzeti Támogató Elem támogató részlegének vezetője párhuzamot vont közte és az egri vár hős védői, valamint a 1848-49 es forradalom és szabadságharc elesett hősei között, akik tanúbizonyságot tettek a bátorságról és az önfeláldozásról, amelyek egyeseknek csupán csak fogalmak, de egy katona számára ezek a hivatás részei.

Pappné Ábrahám Judit hadnagy alakulata, az MH 25. Klapka György Lövészdandár e szavakkal búcsúzott tőle: „Eljött az utolsó, a végső köszönet és emlékezés pillanata. Gondolatban még utoljára megszorítjuk a kezed. Indulj utolsó utadra!”

Névtáblája és fényképe előtt fejet hajtva gondolatban ismét megszorítottuk a kezét és megígértük neki, hogy emlékét tovább őrizzük!

20200827-megemlekezes  (2)