Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haditechnika fiataloknak – A T–72 harckocsi

Szöveg: Nagy Norbert |  2020. augusztus 17. 9:34

Mint az a híradásokból bizonyára ismert, a Magyar Honvédségnél megkezdődött a Leopard 2A4 típusú német harckocsik beszerzése, amelyek közül az első négy már meg is érkezett a tatai lövészdandár harckocsi-zászlóaljához. Az alakulat laktanyájában az új típust stílusosan az eddig rendszerben lévő T–72-esek köszöntötték. Nem is akármilyenek, hiszen honvédségünk – a térségben egyedüli haderőként – gyengített exportváltozat helyett a 80-as évek végén korszerűsített, későbbi gyártású T–72-esekkel rendelkezik.

Ezt a „száguldó erőd”-ként is emlegetett, legendás szovjet harckocsitípust mutatja be a Zrínyi Kiadó közelmúltban újraindított Haditechnika fiataloknak című sorozatának legújabb kötete. A képekkel és ábrákkal gazdagon illusztrált kiadvány áttekintést nyújt a harckocsizó-fegyvernem történetéről, a T–72-es megalkotásáig vezető útról, így az elődtípusokról – köztük a II. világháborúban a „győztes” jelzőt kiérdemlő T–34-esről – és különféle típusváltozatairól, valamint szerkezeti felépítéséről. A technikai részletek ismertetésén túl külön fejezetben foglalkozik a harckocsik alkalmazásával, így többek közt a páncélosharc elveivel és törvényszerűségeivel, sőt kitér a T-72-esekkel szerzett harci tapasztalatokra is, majd a típus magyarországi „karrierjét” és lehetséges jövőbeli szerepét mutatja be.

A szöveget még élményszerűbbé tevő feladatok úgyszólván „bevonják” az olvasót, aki „harckocsiparancsnok”-ként gondolkodva számolhat ki fontos adatokat, legyen szó akár a T–72-es mozgékonyságával vagy tűzerejével összefüggő jellemzőkről, vagy a rivális nyugati típussal való összehasonlításról.

Megjelenés éve: 2020

Kivitel: kartonált, 45 színes fotóval, ábrával és kifestővel

Terjedelem: 68 oldal

ISSN 0134 1987

ISBN 978 963 327 824 6

Ár: 2500 Ft

Kedvezménnyel megvásárolható a www.hmzrinyi.hu oldalon!

×