Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A leendő búvárparadicsom leendő búvárai

Szöveg: Szabó Béla |  2017. május 5. 8:19

Április 18-ától négyhetes búvár alaptanfolyam zajlik az ország több pontján. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának katonái sikeres vizsgájukat követően III. osztályú búvár képzettséget szereznek.

1596031521

Márton Róbert főtörzsőrmester, mesterbúvár, „C" fokozatú búvár oktató, a tanfolyam vezetőjének tájékoztatása szerint tizenöten kezdték meg a tanfolyamot, de egészségügyi problémák miatt jelenleg már csak tizenketten vannak versenyben az osztályos címért.

A kiképzés kéthetes elméleti felkészítéssel, és védett-vízi merülésekkel kezdődött Szentesen. Jelenleg a Mályi, és a Nyéki tavakon a nyíltvízi merülést gyakorolják rossz látási viszonyok és 10-12 Celsius-fokos vízhőmérséklet közepette.

1596031521

A hét során többek között elsajátítják az ön-, és társmentés, a tárgykeresés, és kutatás, valamint mentés, továbbá a víz alatti tájékozódás ismereteit. Gyakorolják a vízfelszíni úszást is légzőkészülékkel, illetve anélkül, a napjaik pedig „bemelegítésként" 500-600 méter úszással kezdődnek.

A negyedik héten ismét Szentesen, és körzetében zajlik majd a felkészítés, amely során a csongrádi Holt-Tiszán, valamint a szentesi élő Tisza-szakaszon fognak merülni, „nulla" látási viszonyok között. A tanfolyam vizsgával zárul: a gyakorlati felkészültségüket a folyamatos kiértékelés módszerével tesztelik, elméleti ismereteikről pedig írásbeli és szóbeli vizsgán kell számot adniuk a jelölteknek.

1596031521

Persze „igazi búvárok" csak akkor lesznek, ha a sikeres vizsga után alávetik magukat a hagyományos búváravatásnak: az uszonnyal való „elfenekelésnek" is – tette hozzá a felkészítés vezetője, megjegyezve az avatás önkéntes, de „célszerű", ha valaki a jövőben búvárnak, és nem vezetéknevével kívánja szólíttatni magát.

De a felkészítést másra is felhasználják – mondta Márton főtörzsőrmester: környezetvédelmi „küldetést" is teljesítenek. Mályi önkormányzatával kialakított több éves kiváló együttműködésük részeként a búvártáborok idején rendszeresen megtisztítják a tó medrét az eldobott hulladékoktól. De a „pályára irányítást" is elég korán kezdik: látogatásunk idején ugyanis a település óvodásait fogadták, s mutatták be nekik felszereléseiket, és a merüléseket. (Nyáron pedig a Honvédelmi Tábor program keretében negyven szentesi gyermeknek tartanak búvár tábort.)

1596031521

Mályi önkormányzata, valamint a hadsereg közötti együttműködés következő lépcsőfoka lesz a közeljövőben egy merőben új kezdeményezés: a tóban terveik szerint el fognak süllyeszteni egy BTR-t, és egy helikoptert, hogy a katasztrófát szenvedett járművekből való mentést élethű körülmények között gyakorolhassák a helikopter és harckocsi/harcjármű vezetők is. Az elképzelést támogatta az önkormányzat, többek között azért, mert céljaik között szerepel a tó civil „búvár paradicsommá" tétele is. A vízügyi, környezetvédelmi engedélyeket már megkapták a projekthez.

(Tervezik a szentesi Tisza szakaszon is egy BTR elsüllyesztését, hogy a búvárok mellett minden szakág – a PTSZ-vezetőktől kezdve, a parti személyzeten keresztül, az egészségügyi szolgálatig – ellenőrzött, de éles körülmények közepette gyakorolhassa a vízből, víz alól mentést.)

1596031522

Fotó: Füzes Judith