Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lőtéren is helytálltak a jövő pilótái

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2020. július 11. 11:30

Sikerrel hajtották végre az alapkiképzés egyik legfontosabb kiképzési elemét, az alap lőgyakorlatot a Magyar Honvédség leendő szállítórepülőgép-pilótái is. Nincs kivételezés: minden katonának ismernie és megfelelő biztonsággal, eredményességgel használnia is kell tudnia maroklőfegyverét, gépkarabélyát.

1596082128

Minkó Ottó alezredes, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kiképzési főnöke hangsúlyozta: minden katona alapkiképzésének fontos eleme a lőfegyverekkel végzett éleslövészet. Nincs ez másképp akkor sem, ha valaki a Magyar Honvédség szállítórepülőgép-pilótája szeretne lenni. A tatárszentgyörgyi lőtéren július 9-én így más katonák mellett a leendő kecskeméti hajózók is alap lőgyakorlaton vettek részt.

A június 8-án bevonult újoncok természetesen az éleslövészetet megelőzően alapos, több napot igénylő felkészítésben részesültek a repülőbázis területén. A lőkiképzési komplex foglalkozást, az elméleti és gyakorlati felkészülést követően a lőtéren már biztonsággal tudták használni a P9RC maroklőfegyvert, illetve az AK-63D gépkarabélyt. Elégedettek lehettek a kiképzők is, hiszen mint Minkó alezredes elmondta, az „égen járók" a lőtéren sem szoktak kudarcot vallani. A hajózók számára minden esztendőben kötelező végrehajtani az előírt lőgyakorlatokat, melyeket a helyszínen, azonnal kiértékelnek és dokumentálnak. A júniusban bevonult leendő pilóták így már remélhetően sok-sok alkalommal fogják megmutatni, hogy nem csak a pilótafülke műszerrengetegét, de a lőfegyvereket is virtuóz módon kezelik.

GALÉRIA