Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A művész nem a valódit mondja, hanem az igazat

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. január 14. 20:18

Miközben a Don-kanyar hőseire emlékezünk, átérezzük, hogy magyarként összetartozunk – mondta Hende Csaba Szentendrén, a D’43 című kiállítás megnyitóján és a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Don-kanyar 1942−1943 című kötetének bemutatóján.

Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitotta meg Paulovics László grafikus és festőművész D’43 című, a doni áttörés hetvenedik évfordulója alkalmából tervezett kiállítását január 14-én az MH Altiszti Akadémián.

„A művész küldetése, hogy arról beszéljen, amit nem lehet szavakkal elmondani, de mindenképpen el kell beszélni. A művész nem a valódit mondja, hanem mindenekfelett az igazat" – mondta a honvédelmi miniszter.  A művészet mesél életről, halálról, mindarról, ami bennünk közös és ami bennünk egyedi: sorsunkról, egyszeri és megismételhetetlen életünkről, ezáltal pedig közösséget teremt, egymás felé fordítja az embereket.

1595947586

„Különös tétje van mindennek ezekben a napokban, amikor együtt emlékezik az ország a Don menti harcokban elesett hősökre" – emelte ki Hende Csaba. Miközben emlékezünk, átérezzük, hogy valóban, kétségkívül összetartozunk mi, magyarok: a múltban éltek, a most élők és a meg nem születettek is, méghozzá határon innen és túl.

A miniszter kiemelte: hatalmas vállalkozás, ha valaki művészemberként megjeleníti történelmünk nagy pillanatait. Nekivág az útnak, a Don-kanyar földi poklának, hogy felidézze és megértse mindazt, ami ott történt. A reménytelen és kétségbeesett helyzetekben is helytálló, hazavágyó és magukat hazaküzdő túlélők személyiségét, s a sok-sok áldozatkész és bátor katona, munkaszolgálatos, emberi méltóságában is megalázott honfitársunk halálát is.

1595947586

„Kívánom mindenkinek, hogy ezek a képek töltsék be küldetésüket: segítsenek emlékezni és emlékeztetni mindarra, ami 1943-ban a Donnál történt" − nyitotta meg a tárlatot Hende Csaba.

A rendezvényen bemutatták a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent Don-kanyar
1942−1943
című könyvet, a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg képes krónikáját is. A kiállításában is roppant igényes kötet elsősorban képanyagok – haditudósítók által készített, illetve „amatőr" felvételek – és képi dokumentumok formájában mutatja be a hét évtizeddel ezelőtt történteket, a magyar hadtörténelem egyik legnagyobb katasztrófájának eseményeit.

1595947586

Fotó: Dévényi Veronika