Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A várpalotai katonák nem felejtenek…

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. július 26. 14:32

Emlékezni kötelesség. Kránitz Antal posztumusz őrnagy fiatalok ezreit készítette fel a haza védelmére – mondta Pálmai Árpád alezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) törzsfőnöke az 1994-es aknavetőcső-robbanás áldozatainak emlékünnepségén, július 25-én, Várpalotán.

1596036649

Pálmai Árpád alezredes megemlékező beszédében felidézte, hogy 1994. július 25-én a 108. Mészáros Lázár Gépesített Lövészdandár tüzéralegysége érkezett kiképzési feladatra a Bakonyba. A vizsgafeladatok végrehajtása közben, kora délután azonban az egyik aknavető csöve úgynevezett rátöltés következtében felrobbant. A tizenöt méter sugarú körben pusztítást okozó robbanás négy ember életét oltotta ki. A tragikus balesetben Pleszkán Károly posztumusz őrmester és Papp László posztumusz főtörzsőrmester azonnal életüket vesztették, míg Tordai Tibor posztumusz főtörzsőrmester halálos mellkasi sérülést, Tihanyi István honvéd pedig nyílt combtörést szenvedett. Szepesi Imre honvéd lábát egy repesz szakította le. Az aknavetőtől körülbelül kétszáz méteres távolságban, a vezérlőtoronyban álló Kránitz Antal posztumusz őrnagy egy repesztől halálos nyaki sérülést szenvedett. A szakszerű kórházi ellátás ellenére életét a súlyos vérveszteség miatt már nem tudták megmenteni.

1596036649

Az alezredes elmondta: Kránitz Antal posztumusz őrnagy hosszú pályafutása alatt katonák ezreit készítette fel a haza védelmére, és szorgalmával, lelkiismeretes munkájával hívta fel magára a figyelmet.

1596036649

Az emlékműnél koszorút helyeztek el többek között Kránitz Antal hozzátartozói, Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere és Pálmai Árpád alezredes.

Fotó: a szerző felvételei