Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kreml: az Ukrajnának való amerikai fegyverszállítás késleltetné a rendezést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. július 26. 13:25

Késleltetné a kelet-ukrajnai válság rendezését minden olyan lépés, amely a növeli a feszültséget a szembenálló felek között a Donyec-medencei demarkációs vonal mentén – jelentette ki július 25-én, kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra utalva, hogy Washington esetleg fegyvereket szállítana Ukrajnának.

Peszkov Kurt Volkernek, az amerikai kormányzat ukrajnai különmegbízottjának a BBC számára adott interjújára reagált, amelyben a diplomata nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok halált okozó védelmi eszközöket szállíthat Ukrajnának. Mint mondta, a kérdést továbbra is mérlegelik Washingtonban.

Petro Porosenko ukrán elnöknek azzal az indítványával kapcsolatban, amely szerint az ENSZ vezényeljen békefenntartókat a Donyec-medencébe, az orosz szóvivő hangsúlyozta, hogy egy ilyen lépés csakis az összes érintett fél beleegyezése esetén lehetséges (a világszervezetnél egyébként jelenleg nem mérlegelik egy ilyen misszió felállítását.)
Peszkov nem kívánta kommentálni a Rex Tillerson amerikai külügyminiszter lehetséges lemondásával foglalkozó, általa „megalapozatlannak" nevezett amerikai sajtóértesüléseket. Rámutatott, hogy Moszkva hivatalosan nem értesült a washingtoni diplomácia vezetőjének távozási szándékáról.

Kérdésekre válaszolva Peszkov érintette Donald Trump amerikai elnök veje, Jared Kushner kongresszusi meghallgatásának ügyét is. Mint mondta, Szergej Gorkov, a Vnyesekonombank elnöke nem a Kreml megbízásából találkozott Kushnerrel.
Kushner a zárt ajtók mögött megtartott hétfői washingtoni meghallgatásán cáfolta a vádat, miszerint „összejátszott" volna Oroszországgal. Elismerte ugyanakkor, hogy valóban találkozott több orosz tisztségviselővel, köztük Gorkovval.

Peszkov közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyelőre nem hozott döntést a Lengyelországgal folytatott kétoldalú együttműködés korlátozásáról. Erre az orosz parlament felsőháza kedden kérte fel az államfőt, miután a lengyel törvényhozás alsóháza a múlt hónapban elfogadta a kommunizmus és más totalitárius rendszerek nézeteinek terjesztését tiltó törvény módosítását. Ez elrendeli a szovjet korszakban emelt emlékművek lebontását, beleértve a Vörös Hadsereg tiszteletére emelt emlékműveket is.