Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vargha Tamás: Magyarország elkötelezett Georgia euro-atlanti csatlakozása iránt

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2017. július 26. 11:26

Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes hivatalában fogadta Victor Dolidze georgiai európai és euro-atlanti integrációs minisztert július 26-án, szerdán Budapesten.

1596036646

A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívására Budapestre látogató Victor Dolidze georgiai európai és euro-atlanti integrációs miniszter Vargha Tamás miniszterhelyettessel is egyeztetést folytatott rövid informális látogatás keretén belül a Honvédelmi Minisztérium épületében.

A tárgyaláson szó esett többek között Georgia euro-atlanti integrációs erőfeszítéseiről   ̶  melyeket Magyarország a kezdetektől következetesen támogat  ̶ , valamint a V4-ek Keleti Partnerség programjáról, lévén Georgia a magyar V4 elnökségi program Regionális Visegrád fejezetében is szerepel mint kiemelt célország.

1596036647

A magyar elnökség egyébként szeptember 11-ére tűzte ki a V4+Keleti Partnerség külügyminiszteri találkozót, ám Georgia esetében külön külügyminiszteri összejövetel megrendezésére is van kilátás, méghozzá Brüsszelben, a novemberi EU-KP csúcs margóján.

Vargha Tamás mindezek mellett hangsúlyozta, hogy Magyarország kiáll Georgia szuverenitása és területi egysége mellett, nemzetközileg elismert határain belül. „Támogatjuk a genfi nemzetközi tárgyalások folyamatát és az Európai Unió Georgiai Megfigyelői Missziójának (EUMM) tevékenységét is"  ̶ szögezte le a miniszterhelyettes a megbeszélés során.

1596036647

A tavaly októberi választásokat követően az ország elkötelezett az európai és az euro-atlanti integráció, tehát a belátható időn belüli NATO-tagság megszerzése, távlatilag pedig az európai uniós csatlakozás lehetősége iránt.

A NATO−Georgia Megerősített Együttműködési Csomag végrehajtásához az Egyesült Államokkal és Belgiummal közösen Magyarország egy logisztikai szakértővel járul hozzá.

1596036647

Fotó: Tóth László