Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknavető-bemutató osztrák módra

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2019. november 15. 8:06

Egy perc alatt akár tíz gránátot is képes kilőni a Hirtenberger Defence Systems (HDS) öntöltő automata aknavetője, mely számos további harcászati előnnyel is bír. A cég a szlovákiai Záhorie lőterén tartott lövészettel egybekötött bemutató napot november 13-án.

1596071681

Mint ismerts, a közelmúltban a magyar állam kizárólagos tulajdonában lévő HDT Védelmi Ipari Kft. vásárolta meg az 1860-ban alapított, napjainkban komplett aknavető rendszereket gyártó, nemzetközileg is elismert osztrák céget. A szlovákiai bemutatón Carsten Bath, ügyvezető igazgató elmondta: a Hirtenberger DS-t mindig is rendszerszintű szemlélet jellemezte, és ehhez a jövőben is tartják magukat. Véleménye szerint, akik a cégtől vásárolnak aknavetőket, azok komplex képességet kapnak, legyen szó a 60, 81, vagy a 120 milliméteres űrméretről. Magukat a fegyvereket, az aknagránátokat, illetve a tűzvezető rendszereket. Kiemelte, hogy az utóbbiakat többek között úgy alakították ki, hogy könnyedén csatlakoztathatóak lehessenek bármilyen NATO-ország vezetési-irányítási rendszeréhez.

1596071681

A bemutató legérdekesebb része kétségtelenül az öntöltő automata aknavető volt, amelyet egy szingapúri céggel közösen fejlesztettek ki, és néhány ország hadseregében már rendszeresítettek is. Angol betűszóval SRAMS (Super Rapid Advanced Mortar System) a hagyományos rendszerekhez képest egyaránt kiküszöböli a rátöltés miatt bekövetkezett esetleges baleseteket, növeli a tűzerőt, továbbá lehetővé teszi a tüzelés utáni gyors helyzetváltoztatást (shoot and scoot), mivel többféle platformra is szerelhető. Ráadásul kezeléséhez kevesebb katona is elég, nem is szólva arról, hogy percenként akár tíz gránátot is képes kilőni.

A különféle technikai részletek ismertetése után a lőtéren a gyakorlatban is megnézhettük a hagyományos és az új rendszereket működés közben.  A Magyar Honvédség Parancsnokságáról érkezett katonák ki is próbálhatták a cég 60 milliméteres aknavetőjét, mely egyöntetűen jó benyomást tett rájuk. Elmondták: a rendszer könnyen kezelhető, és szakmailag igen komoly képességekkel bír. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy időjárásálló képességét is gyakorlatban bizonyította…

GALÉRIA