Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arad hős vértanújának mellszobrát avatták fel a Petőfi Laktanyában

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. október 4. 17:14

Budapest első helyőrségparancsnokának szobrát leplezték le október 4-én délután a fővárosi Petőfi Sándor Laktanyában. Schweidel Józsefnek, Arad hős vértanújának mellszobrát Győrfi Ádám szobrász készítette.

Immáron Schweidel József vezérőrnagy, az „aradi tizenhárom" egyik hős tábornokának mellszobra is ott áll a Petőfi Laktanya emlékkertjében: az alkotást a vasárnapi nemzeti gyásznapra készülődve leplezték le péntek délután az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár otthonában.

Beszédében Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese felidézte a tábornok életútját, és kiemelte: a dandár az elmúlt években minden korábbinál aktív részesévé vált a főváros és a kerület mindennapjainak. Mindez azért is fontos, mert a fiatalok ezáltal megismerkedhetnek a honvédség munkájával, a katonák mindennapjaival, és ugyanolyan példaként állíthatják maguk elé a ma honvédeit is, mint Schweidel Józsefet és soha meg nem alkuvó társait.

1595961016

Kun Szabó István dandártábornok, az alakulat parancsnoka hitet tett az eddigi tevékenység folytatása mellett, köszönetet mondott az együttműködésért a dandár tevékenységét segítőknek, és leszögezte: megtiszteltetés, hogy a laktanya mostantól fogva Schweidel tábornok szobrának is helyet adhat. Győrfi Ádám alkotását ezt követően Bíró László katolikus tábori püspök, Jákob János dandártábornok, református tábori püspök és Totha Joel Péter tábori rabbi is megáldotta.

Schweidel József vezérőrnagy 1796-ban született. Katonai pályafutását hadapródként kezdte, majd császári tisztként a Sándor-huszároknál teljesített szolgálatot, harcolt például a napóleoni háborúkban is. Miután kitört a forradalom, hazavezette katonáit az osztrák fővárosból. Gyorsan magasra kapaszkodott a katonai ranglétrán, már 1848 októberében tábornok lett, majd 1849 májusában Pest hadiparancsnokává nevezték ki, miután visszafoglalták Budát. Világosnál esett fogságba. Ő volt az egyetlen az aradi vértanúk közül, akit a bírói testület Haynaunál kegyelemre javasolt, a táborszernagy azonban elutasította a kérelmet. Abba ugyanakkor Schweidel feleségének könyörgésére hajlandó volt belemenni, hogy az eredetileg akasztásról szóló ítéletet golyó általi kivégzésre módosítsák. „A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot" – mondta a kivégzőosztag előtt az utolsó szó jogán a tábornok.

1595961017

Fotó: Galovtsik Gábor