Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az árvaház lakóinak gyűjtöttek a magyar katonák

Szöveg: Gyeginszky Andor hadnagy |  2015. december 22. 13:38

Lassan a végéhez ér a balti légtérrendészeti (Baltic Air Policing – BAP) szolgálatot ellátó magyar katonák négyhónapos művelete. Az ünnepeket még Litvániában töltő magyarok egy hosszú jótékonysági akció végére érve karácsonyi ajándékként adták át azt a több autónyi játékot, pelenkát, gyógyszert és vitamint, amit a helyi árvaház részére gyűjtöttek.

A Siauliai-ban található árvaház legfeljebb hat éves korú gyermekeknek nyújt otthont – hatvanöt kis lakójának többsége kisebb-nagyobb rendellenességgel született. A korábban itt szolgáló BAP-kontingensek hagyományait követve a magyarok – összefogva a litván Légierő katonáival és a helyi rendőrséggel – gyűjtést szerveztek az árvaház megsegítésére.

1596006035

Gera Ferenc alezredes, a magyar BAP-kontingens törzsfőnöke a jótékonysági akcióról elmondta: „Litván házigazdáink barátsággal fogadtak minket, a szolgálatunk ellátásához kiemelkedő támogatást biztosítanak. Úgy gondoltuk, ezt a barátságot úgy viszonozzuk, hogy karácsonykor azokon segítünk, akik nem tölthetik családi körben az ünnepeket. Katonáink önkéntesen szervezték a gyűjtést, nagylelkű adományaikhoz jelentős mértékben hozzájárult az, hogy az otthoni állományt és a családtagokat is bevonták az akcióba. A felajánlott összegekből vásárolt gyógyszereket, tisztálkodási felszereléseket, pelenkákat a Kecskeméten összegyűjtött több doboznyi, jó minőségű használt játékkal tudtuk kiegészíteni."

A gyűjtés több részből állt: a kontingens versenyeket, eseményeket szervezett, aminek apropóján mindenki tett kisebb-nagyobb felajánlásokat a közös alapba, így apránként jutottak el a több mint 700 eurós összegig. A litvániai magyar nagykövetség dolgozói, valamint az idelátogató elöljárók és újságírók is ajánlottak fel adományokat, az így összegyűjtött pénzt egészítette ki a litván katonák és rendőrök által felajánlott összeg. „Sikerült az árvaházzal korábban leegyeztetett létszükséget jelentő pelenkákat, gyógyszereket és vitaminokat megvennünk, ezen felül még egy-két fejlesztő játékra és gyümölcsre is jutott pénz" – mondta a törzsfőnök. „Ittlétünk alatt többször is jártunk az árvaházban, egyszer pedig a gyerkőcök és nevelőik látogattak meg minket a bázison. Karácsony közeledtével ezek az események egy kis ünnepi hangulatot, melegséget hoztak közénk" – tette hozzá.

1596006035

Audronė Kardašienė, az intézmény igazgatója az árvaházban felállított karácsonyfa mellett könnyeivel küszködve köszönte meg a segítséget és kérte, hogy amikor családdal a fa körül összegyűlve töltik a nagylelkű adakozók az ünnepet, jusson eszükbe az a hatvanöt gyermek, akik hálásan és szeretettel gondolnak megsegítőikre.

Fotó: a szerző felvételei