Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatkoztak és vitték a pálmát

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. október 29. 8:19

A versenysorozatban először induló a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Humán Szakképző Iskola csapata képviseli majd Bács-Kiskunt a középiskolások Honvédelmi kötelék versenyének tavaszi, országos döntőjében. A megyei bajnokságot az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis támogatásával, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) kecskeméti irodájának a munkatársai szervezték.

1596022257

Katonai tereptan, 4×100 méteres fegyveres váltófutás, kézigránát célba dobás, légpuskalövészet, honvédelmi és egészségügyi ismeretek, Mátrix futás akadálypálya – hét középiskola tizennyolc csapata versengett a helyezésekért a Honvédelmi kötelék Bács-Kiskun megyei döntőjén a napokban,  a Kecskemét melletti Ballószögön. A versenyt a rendőr-főkapitányság statikus bemutatója színesítette.

Gáldonyi Sándor százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájának a munkatársa elmondta: a szervezők célja volt megismertetni a fiatalokat a katonai pályával, lehetőséget adni a versenyzők számára, hogy „belekóstoljanak" a katonai kiképzés egyes ágaiba. Szembesíteni őket azokkal a fizikai nehézségekkel, amelyekkel a katonai szolgálat mindennapjaiban találkozhatnának, bemutatni a kiképzés jellegét, összetettségét, a katonai alapismeretek egyes feladatait.

1596022257

Magyarország legnagyobb megyéje középiskoláinak küzdelmét idén, a Honvédelmi kötelék versenyeken első alkalommal indult Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Humán Szakképző Iskola Humán I. nevet felvett csapata (Molnár Jenő Péter, Sutka Dávid László, Szalai János Dániel Szalai Máté – felkészítő tanáraik: Bátory Gábor és Vezdán Csaba) nyerte.

A képzeletbeli dobogó másik két fokára pedig a kecskeméti Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai állhattak fel: második helyen a Győztes rendész gárdavégzett, a bronzérmet pedig a 1st néven indult négyes vitte haza. Különdíjat három kecskeméti csapat érdemelt ki: a Kandúr-Pandúr (KSZC Kandó Kálmán Szakközépiskola), az Újoncok (KSZC Szakképzési Centrum Kollégiuma és a Betyárz (KSZC Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskola) gárdája.

1596022258

A győztes csapat

A verseny ideje alatt az MH KIKNYP munkatársai a katonai pálya iránt érdeklődőkkel is elbeszélgettek. Tájékoztatták őket a szerződéses katonai szolgálat vállalásának a feltételeiről, az önkéntes műveleti tartalékosokkal szembeni elvárásokról, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán és az MH Altiszti Akadémián történő továbbtanulás lehetőségeiről is.

Fotó: Gáldonyi Sándor százados és Ádám Péter Pál