Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budavár bevételére emlékeztek

Szöveg: Antal Ferenc |  2018. május 23. 7:19

Puskaropogástól és ágyúdörgéstől volt hangos május 21-én, vasárnap a Vár, ahol több mint másfélszáz hagyományőrző idézte fel a magyar hadtörténelem egyik legfényesebb diadalát, Budavár – 1849. május 21-i – bevételét.

1599187344
A Magyar Huszár és Katonai hagyományőrző Szövetség szervezésében megvalósult egész napos rendezvény a korhű ruházatba öltözött hagyományőrző csapatok felvonulásával indult, akik dobszóra, alakzatban közelítették meg a vár déli oldalán található Buzogány tornyot. A rengeteg érdeklődőt vonzó látványos menetet követően a magyar gyalogság rohamot indított a kaput védő osztrák gyalogság ellen. Az oda-vissza hullámzó izgalmas csatabemutató végül magyar győzelemmel zárult.

A délutáni program a hagyományőrző csapatok felvonulásával folytatódott, akik először a Görgei szobornál emlékeztek meg a forradalom és szabadságharc kiváló hadvezéréről, majd a Honvéd Emlékműnél is lerótták kegyeletüket a hősök emléke előtt.

1599187345
Ezt követően a menet visszatért a Kapisztrán térre, ahol a hagyományőrzők utcai csatajeleneteket imitálva idézték fel a betörés utáni kemény utcai harcokat. Az ágyúk működése, a nagyszámú robbanásimitáció, puska sortüzek, a szuronyok, kardok összecsattanása igazi csataélményt adott gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

„Ez a rendezvény az utóbbi évek legszervezettebb és leglátványosabb, közel 200 gyalogos, tüzér – köztük olasz és lengyel – hagyományőrzőt és huszárt felvonultató eseménye volt. A dramatikus keretben megelevenített ostrom és utcai harc jelenetek pedig egyértelmű bizonyítékát adták annak, hogy a szövetség tagegyesületei az elmúlt évek során rendkívül sokat fejlődtek úgy a felszereltségüket, mint az alakiságukat illetően" – mondta kérdésünkre Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke. Hozzátette: összességében elmondható, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség által megfogalmazott fejlődési irányok helyesnek bizonyultak, a kiképzések és minősítések látványos eredményre vezettek.

1599187345
Fotó: Rácz Tünde és Pető István