Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatalmas sikertörténet a Lajta dunai útja

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2018. május 23. 8:02

32 236 fős látogatószámmal zárult a Lajta mozgásban című eseménysorozat Mohácson, május 21-én.

1599187347
A Magyar Honvédség 170 éves fennállásának alkalmából, valamint a Nagy Háború befejezésének 100. évfordulója tiszteletére az év egyik legérdekesebb programsorozata kezdődött meg április 3-án. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Lajta Monitor Múzeumhajója útra kelt a Dunán, és mintegy 417 kilométeres magyarországi folyószakaszon, tizenegy város kikötőjében kötött ki és várta a látogatókat.

1599187347
Az egyedülálló múzeumhajón az érdeklődők találkozhattak korabeli fegyverekkel, felszerelésekkel, egyenruhákkal, megtekinthettek egy első világháborús kiállítást, valamint a gyerekek részt vehettek egy, a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson és fegyverbemutatón. A másfél hónapos út alatt a hajó kihelyezett tanórák, első világháborús megemlékezések és hagyományőrző rendezvények helyszíne is volt egyben.

1599187347
„Rengeteg iskolás- és óvodáscsoport látogatott el a hajóra. Számtalan érdekes kérdés, rácsodálkozó tekintet és nyüzsgő gyereksereg kísérte a hajó útját Gönyűtől Mohácsig" – mondta Jakusch Gabriella, a HM HIM Hadtörténeti Múzeum igazgatóhelyettese. „Őszintén megvallva magunk sem gondoltuk, hogy ekkora érdeklődést vált ki a hajó. Útja során kikötött Győr helyett (a vízállás miatt) Gönyűn, Komáromban, Esztergomnál, Visegrádon, Vácott, Szentendrén, majd a Duna déli szakaszán Százhalombattán, Dunaújvárosnál, Pakson, Baján és végül Mohácson. Összesen 32 236 látogatót fogadott ez idő alatt. Múzeumpedagógusaink folyamatosan, forgószínpadszerűen tartották a foglalkozásokat, és persze mindemellett az egyéni látogatókat is igyekeztek útba igazítani, tájékoztatni a hajó érdekességeiről. Azt gondolom, hogy felejthetetlen élményt sikerült nyújtanunk a Lajtával. Nemcsak a történelmi múltja miatt különleges ez a hajó, hanem technikai-műszaki vívmányai miatt is fontos része történelmünknek. Reményeink szerint kiállításainkkal sikerült átadnunk új és érdekes információkat, így a Lajta mozgásban esemény méltó része volt az idei, 170 éves a Magyar Honvédség programsorozatnak."   

1599187348
A másfél hónap alatt azonban nemcsak gyermekcsoportok látogattak el a hajóra. Nyugdíjasotthonokból és speciális nevelésű intézményekből is érkeztek csoportok. Volt, ahol mazsolás kaláccsal várták a hajót, máshol egy egész hokiscsapat lepte el a fedélzetet. A hajóstársadalom sem hagyta szó nélkül a Millenium II által vontatott, Monarchia-korabeli hajót, hiszen nem mindennapi látvány a Dunán egy 147 éves jármű, amely tulajdonképpen a magyar hadihajózás alapjait fektette le, egyben fejlesztései kétséget kizáróan hozzájárultak a folyami hajózás fejlődéséhez is.

1599187348
A 25 000. látogató veszi át az ajándékcsomagot dr. Ravasz István alezredestől.

A Lajta vontatását végrehajtó Zoltán Gőzös Alapítvány részéről Lengyel Zsolt elmondta: nagy öröm volt számukra, hogy részt vehettek e kiemelkedő eseményben. „Kihívás volt részünkre a projekt megszervezése és véghezvitele, hiszen nemcsak az elmúlt 45 nap során foglalkozhattunk a hajóval. Tavaly december óta komoly szervezőmunka folyt a hajó kikötésével, szállításával és üzemeltetésével kapcsolatosan. Bízunk benne, hogy az Országház előtti kikötésének időszakában is ilyen nagy népszerűségnek örvend majd a Lajta."

A Mohácson 7986 fővel látogatói csúcsot döntő hajó befejezte programját, és május 22-én útra kelt, hogy hegymenetben, körülbelül három nap alatt, mintegy 6 folyamkilométerrel felérjen Budapestre, majd lehorgonyozzon szokásos helyén, az Országház előtt. A Lajta júniustól a megszokott nyitvatartási időben, 9:00 és 17.00 óra között várja látogatóit egészen az ősz kezdetéig. 

1599187348
Fotó: Borsits Enikő