Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar fegyverzetellenőrök a Balkánon

Szöveg: Rádó Andrásné alezredes |  2018. május 23. 9:21

Magyar, cseh és bolgár közös szakértői csoport hajtott végre többnapos ellenőrzést a napokban Bosznia-Hercegovinában a 2011. évi Bécsi Dokumentum előírásai alapján.

1599187350
Magyarország a HM Védelempolitikai Főosztály Fegyverzet-ellenőrzési Osztálytól kijelölt vezetővel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szakértőjével, valamint cseh és bolgár vendégellenőrökkel közösen ellenőrzött egy kijelölt térséget Bosznia-Hercegovinában május 15-18. között. Az ellenőrzés célja az volt, hogy megbizonyosodjanak: az adott térségben nem folyik bejelentésköteles katonai tevékenység.

Az ellenőrcsoport Bosznia-Hercegovina előzetes, önkéntes bejelentése alapján információval rendelkezett az országban folyó Dynamic Response 18-4 gyakorlatról, így az ellenőrzés céljai között szerepelt a gyakorlattal kapcsolatos információk begyűjtése is. A megérkezést követően az ellenőrök tájékoztatást kaptak a kijelölt területről, az ott található katonai alakulatokról valamint gyakorló- és lőterekről.

1599187350
A résztvevők a következő két napban, az egyeztetett programnak megfelelően végrehajtották a terület-ellenőrzést, mely elsődlegesen légi megfigyelés útján történt. A repülés során a levegőből láthatták a területen található gyakorló- és lőtereket, valamint a katonai alakulatokat, amelyek parancsnokságain a leszállást követően tájékoztatókkal mutatták be a dandárokat és azok tevékenységét.
1599187351
Az ellenőrcsoport tagjai kérésükre részletes tájékoztatást kaptak a Manjaca központi gyakorló- és lőtéren folyó Dynamic Response 18-4 éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatról, és betekintést is nyertek abba. Megtekintették a gyakorlat vezetési termét és a gyakorlaton részt vevő 4. gépesített lövészdandár vezetési pontját is.

Az ellenőrök megállapították, hogy a kijelölt területen nem folyik olyan katonai tevékenység, amely a Bécsi Dokumentum szerint előzetes bejelentéshez kötött.

1599187351