Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Büszkén viselik a legeredményesebb magyar pilóta nevét

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. szeptember 13. 14:37

A második világháború legeredményesebb magyar pilótájára, vitéz Szentgyörgyi Dezső repülő kapitányra emlékeztek halálának 45. évfordulóján szeptember 12-én, hétfőn, Budapesten, a Farkasréti temetőben.

1596019807

A koszorúzással egybekötött ünnepségen Fekete Tamás alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis megbízott parancsnokhelyettese azt mondta: a kecskeméti repülőbázis névadója nemes, bátor, hazájához és bajtársaihoz végsőkig hű katona volt. Szakmai felkészültségén túl emberi kvalitásai tették a magyar katonai repülés egyedülálló alakjává. „Ízig-vérig vadászpilóta volt, ráadásul egy olyan korban, amikor hazaszeretetét, bátorságát és tehetségét bizonyíthatta" – tette hozzá.

A hős pilótával kapcsolatban megjegyezte, hogy ismert volt lovagiasságáról is: ellenfeleit több légiharc során egyszerűen elengedte, hiszen azt vallotta, a harc célja nem az ember, hanem a gép ártalmatlanná tétele.
A parancsnokhelyettes beszéde végén hangsúlyozta, hogy Szentgyörgyi Dezső élete utat mutat és erőt ad a mai pilótáknak, hogy ott folytassák, ahol abbahagyta, és ugyanolyan elszántsággal szolgálják a hazájukat, ahogy ő tette. A rendezvény végén elhelyezték a kegyelet koszorúit Szentgyörgyi Dezső sírjánál.

1596019808

Szentgyörgyi Dezső a második világháború legeredményesebb magyar pilótája 220 bevetéssel és 33 igazolt légi győzelemmel. 1945-ben amerikai hadifogságba esett, majd a fogság után, 1946–1949 között a MASZOVLET pilótája lett. Ekkor nősült meg, ekkor született fia, ifjabb Szentgyörgyi Dezső, aki hivatásul később a polgári repülést választotta, és most is jelen volt az ünnepségen. 1957-től a Malév pilótájaként dolgozott, 1971-ben bekövetkezett tragikus haláláig. Ekkor egy Iljusin Il–18V típusú repülővel leszállás közben a tengerbe zuhant, egy akkor még kevéssé ismert meteorológiai jelenség, az úgynevezett microburst (nagy erejű, kis kiterjedésű leáramló légáramlás) miatt. A gépen huszonöt utas és kilencfős legénység tartózkodott, három utas kivételével mindenki meghalt.

Fotó: Füzes Judith