Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz-kínai hadgyakorlat a Dél-kínai tengeren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 13. 15:40

Nyolcnapos orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat kezdődött szeptember 12-én, hétfőn a Dél-kínai-tengeren.

Liang Jang, a kínai haditengerészet szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Joint Sea-2016 fedőnevű hadgyakorlaton hadihajók és tengeralattjárók, harci repülőgépek és helikopterek, illetve kétéltű járművek vesznek részt mindkét ország hadseregéből. Egyebek mellett védelmi és mentési feladatokat, tengeralattjárók elleni hadműveleteket fognak végrehajtani, míg a tengerészgyalogság lőgyakorlatot és partraszállást is végez.

 A szeptember 19-ig tartó közös hadgyakorlat része a kínai-orosz „átfogó stratégiai koordinációs partnerség megszilárdítását és fejlesztését, a baráti és gyakorlati együttműködés elmélyítését" szolgáló éves programnak. A mostani immár az ötödik 2012 óta.

A múlt hónapban a kínai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a hadgyakorlat nem irányul senki ellen sem. Hírügynökségek ezzel összefüggésben felhívják a figyelmet arra, hogy a Dél-kínai-tengeren számos olyan kis sziget és zátony van, amelyek hovatartozása vitatott, és egyszerre több térségbeli ország tart rájuk igényt.

A szóvivő nem közölte, hogy a mostani hadgyakorlatot a Dél-kínai-tenger mely részén tartják meg.

A tavalyit két szakaszban bonyolították le: először májusban a Földközi-tengeren, augusztusban pedig a Nagy Péter-öbölben, a Clerk-foknál és a Japán-tengeren gyakorlatozott a két ország haditengerészete.