Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Címerek a helikopteres emlékművön

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2019. szeptember 29. 7:29

Magyarország, Szolnok, a Magyar Honvédség és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis címerei is hirdetik ezentúl a város és hazánk második legnagyobb helyőrsége katonáinak példaértékű, szoros kapcsolatát. A 442-es út és a Debreceni út csomópontjában álló helikopteres emlékmű talapzatára szerelt címereket szeptember 28-án, szombaton adták át és áldották meg.

1596069223

Másfél éve díszíti az egyik szolnoki körforgalmat egy, a hadrendből kivont Mi-24-es harci helikopter. A legendás gép Szolnok katonaváros jellegét hangsúlyozza, amelyre ünnepi beszédében – a tervezés és az építés folyamatát felidézve – Szalay Ferenc polgármester is többször utalt.

Az emlékművet körülölelő csomópont az elmúlt évben, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület közös pályázatán – egysávos kategóriában – az év körforgalma címet nyerte el. A díszítése azonban tovább folytatódott: Magyarország, Szolnok, a Magyar Honvédség és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis címerei is a talapzatára kerültek. Baráth Fábián, Pogány Gábor Benő és Révi Norbert szobrászművészek alkotásait, átadásuk alkalmával Győri Péter Benjámin evangélikus esperes áldotta meg.

1596069223

A honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnoka üdvözletét az ünnepség résztvevőinek Kilián Nándor dandártábornok tolmácsolta. A Magyar Honvédség Parancsnokság légierő haderőnemi szemlélője a jelképekre utalva hangsúlyozta: „A négy címer együttléte olyan összetartozást fejez ki, ami Szolnok esetében különösen helytálló. A helikopterbázis ugyanis meghatározó alakulata a légierőnek, alaprendeltetéséből adódó feladatai az ország védelmében nélkülözhetetlennek. Csakúgy, mint a helyőrségben állomásozó katonai alakulatok, az önkormányzat és a város lakóinak együttműködése. Ez a példaértékű kapcsolat pedig a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében, a bázis területén végrehajtásra kerülő fejlesztések, technikai korszerűsítések, az új helikopterek hadrendbe állítása következtében valószínűleg tovább erősödik majd."  

Az emlékmű talapzatát díszítő címerek megáldása alkalmából rendezett ünnepségen részt vett többek közt dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, dr. Csoór György a megyei közgyűlés alelnöke is. Közreműködött a Légierő Zenekar – Szolnok.

GALÉRIA