Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cseh és szlovák katonákat köszöntöttek Budapesten

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. november 13. 17:01

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntötte november 13-án pénteken, a fővárosi Stefánia Palotában a Balaton 2015 elnevezésű közös kiképzésen résztvevő, a határvédelmi feladatokban is közreműködő cseh és szlovák katonákat.

1596003948

Mintegy 40 külföldi katonát köszöntött a Stefánia Palotában dr. Benkő Tibor vezérezredes péntek délután. A Honvéd Vezérkar főnök köszönetet mondott a honvédelmi tárca és a honvédség nevében azért a munkáért és összefogásért, amit a cseh és a szlovák katonák a magyar honvédekkel közösen végeztek.

A vezérezredes lapunknak elmondta: az október közepe óta tartó sikeres kiképzés részeként logisztikai feladatokat is ellátnak a külföldi katonák, és a déli határ mentén zajló járőrözésben is segítenek. A kiképzés egy másik célja, hogy nemzetek katonái megismerjék egymás technikai eszközeit – tette hozzá. „Nagyon hasznosnak tartom mindazt, amit a katonák végeztek, és nagyon hasznos tapasztalatokat is gyűjtöttünk" – értékelte a vezérezredes a külföldi katonák munkáját. Megjegyezte, hogy az együttműködés nem csak a Magyar Honvédség, hanem cseh és a szlovák haderő számára is kiemelkedően fontos és hasznos. Hozzátette, hogy a Visegrádi 4-ek és hadseregeinek együttműködése hosszú múltra tekint vissza, és a közös akarat, a közös szándék miatt jött létre. Rámutatott, hogy a migrációs válság példa arra, hogy ezt az együttműködést miként lehet a gyakorlatban is alkalmazni.

1596003949

Az október 15-én kezdődött, december 15-ig tartó Balaton 2015 célja a magyar, cseh, szlovák katonák kiképzése a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelését segítő logisztikai feladatok ellátására, Kaposvár, Nagykanizsa és Hódmezővásárhely térségében. A közös kiképzésen október közepétől a magyar állománnyal közösen vesz részt egy 21 katonából álló cseh logisztikai egység, hozzájuk csatlakozott a szlovák kontingens 21 katonával, illetve tizenegy haditechnikai eszközzel. A V4-ek megállapodása alapján Szlovákia, Csehország és Lengyelország összesen 170 rendőrt és katonát küldött Magyarország déli határai védelmének megerősítésére.

Fotó: Rácz Tünde

CímkékBalaton 2015