Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CIMIC-es helytállás a Trident Juncture 2015 nemzetközi gyakorlaton

Szöveg: Király Miklós őrnagy |  2015. november 13. 16:52

A Magyar Honvédség Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK) öt fővel vett részt a Szardínia szigetén megrendezett Trident Juncture 2015 gyakorlaton október 26. és november 06. között.

1596003947

A NATO által vezetett gyakorlat célja a Very High Readiness Joint Task Force-ba (VJTF) felajánlott erők összekovácsolása, valamint a szövetség képességeinek demonstrálása a jelen és a jövő katonai kihívásaival szemben.

A négy országban (Olaszország, Spanyolország, Portugália és Norvégia), valamint a Földközi-tengeren és az Atlanti-óceánon végrehajtott gyakorlaton több mint harminc szövetséges és partnerország közel 36 000 katonája vett részt.

1596003947

Az MH CKELMK állományából Király Miklós őrnagy az olasz vezetésű SASSARI Dandár törzsének CIMIC (G9) részlegében látott el szakfeladatokat, ahol a dandár CIMIC feladatainak tervezése, szervezése, koordinálása történt.

A G9 részleg által megtervezett feladatokat a többnemzeti (német, magyar, osztrák) CIMIC Támogató Elem (CIMIC Support Unit, CSU) három összekötő csoportja hajtotta végre. A 2. és a 3. csoportba két-két magyar szakembert delegált Magyarország (Farkas Antal őrnagy, Elek Richárd százados, Sipos Ferenc zászlós és Kapor Ferenc zászlós). A csoportok többnemzeti összetételéből adódóan kiváló alkalom nyílt az együttműködés gyakorlására más nemzetek katonáival.

1596003947

A CIMIC összekötő csoportok fő feladatai között szerepeltek a településértékelések (Assessment), a találkozók kulcsfontosságú személyekkel (Key Leader Engagement), valamint az összekötői feladatok végrehajtása. Az MH CKELMK állománya a feladat végrehajtása során szorosan együttműködött más felajánlott erőkkel (olasz katonai rendőrség – Carabinieri, albán lövész század, német légierő Force Protection század).

A gyakorlat végén Pasquale Orecchioni alezredes, a SASSARI Dandár G9 főnöke értékelésében kiemelte, hogy a feladatok magas színvonalú végrehajtásához nagymértékben hozzájárult a résztvevő nemzetek egységes gondolkodásmódja, hozzáállása a feladatokhoz és professzionális szakmai tudása.

1596003948